2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Megsebzett család": bírálja a pápa az olasz élettárs-törvényt

2007. február 12. 19:07, utolsó frissítés: 19:07

Újfent szót emelt XVI. Benedek pápa hétfőn az olasz kormány által múlt héten alkotott törvénytervezetet ellen, amely elismeri a házasságon kívüli életközösségek – köztük a homoszexuálisok – jogait. Az egyházfő a természetes jogokról a Lateráni Pápai Egyetemen kezdett tanácskozás résztvevőit fogadta a Vatikánban. Anélkül, hogy utalt volna a balközép olasz kormány hosszú vita után megszületett törvénytervezetére, egyértelműen és határozottan a tervezet szelleme ellen foglalt állást.

"Nincs az a jog, amely feldúlhatná a család kötelékét, azt, amelyet a Teremtő alkotott" – fogalmazott a pápa. Egyúttal azt a véleményét hangoztatta, hogy a család meggyengítése nem más, mint a társadalom megbüntetése.

A Romano Prodi vezette kormány törvénytervezete jóval enyhébb néhány más európai országban e témakörben elfogadott hasonló jogszabálynál. Jelenlegi formájában a tervezet inkább a pár mindkét tagja jogainak elismerését, mintsem a pár jogainak elismerését írja elő. Az elismert jogok között szerepelnek a nyugdíj- és egészségbiztosításhoz, az örökléshez, az élettárs elhunyta esetén a lakás bérletéhez való jog, és a tervezet nem szándékozik gyengíteni a családi köteléket – magyarázzák a dokumentum szerzői.

A törvényjavaslat nem megy el az azonos neműek házasságának elismeréséig, mint a hasonló spanyol törvény – mutatnak rá a melegek jogaiért küzdő szervezetek képviselői. Szerintük éppen a Vatikán nyomására született a viszonylag visszafogott olasz törvényjavaslat, amelyet a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Ennek ellenére az olasz papság elítélte és a házasság intézménye elleni támadásnak minősítette a törvényjavaslatot. Az Avvenire katolikus lap Ostrom alá vették a családot címmel közölt róla tudósítást, a L'Osservatore Romano vatikáni napilap a Megsebzett család címet adta kommentárjának. Egy mélyen katolikus kormánytag bojkottálta azt a kormányülést, amelyen elfogadták a törvényjavaslatot.

Az olasz sajtó bírálata azonban a katolikus egyházra is kiterjedt. Így a La Repubblica római baloldali napilap az egyházi bírálatok kapcsán úgy vélte: a Vatikán példátlan módon avatkozik be a polgári törvénykezésbe. Mostani nyomásgyakorlása annál is erőteljesebb, mint amilyent kifejtett a hetvenes-nyolcvanas években, amikor egyebek között a válás és a művi terhesség-megszakítás engedélyezéséről döntöttek az olasz törvényhozók. (mti/ansa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS