2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Afrikai állásközvetítő központot tervez az EU

2007. február 12. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Louis Michel európai fejlesztési biztos Maliban tárgyal annak lehetőségéről, hogy az EU egy állásközvetítéssel foglalkozó központot állítson fel Afrikában. A projekt célja, hogy még indulásuk előtt potenciális állásajánlatokkal célozza meg a bevándorlókat. Az EU főként a mezőgazdasági, építkezési ágazatba keresne idénymunkásokat, valamint takarítói állásokat hirdetne.

A központ létesítése az illegális bevándorlók számának növekedése ellen kidolgozott stratégia része. Tavaly a 31 ezer próbálkozóból hatezer afrikai halt meg, miközben a tengeri úton próbált meg átszökni az Unióba a Kanári-szigeteken keresztül.

Az EU a szárazföldön és a tengeren is megerősíti határai védelmét. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) álláspontja szerint a határok megerősítése egymagában nem volna elég, ezért konstruktív lépés az EU részéről, hogy megnyitja munkaerőpiacát a legálisan munkát vállalók előtt.

Az állásközvetítő központ a tervek szerint Mali fővárosában, Bamakóban épül fel, ám a későbbiekben több kisebb regionális irodát is nyitanának. A központban az Európai Bizottság mikrohitel-felvételi lehetőséget is kínálna, amelyet valószínűleg a Grameen Bank – a szegények bankja – működtetne.

A tervet az egyik lengyel képviselő meghökkentőnek nevezte, mondván: míg a posztkommunista európai államok polgárainak nincs joguk a szabad munkavállaláshoz az Unió területén belül, addig nem tűnik jó ötletnek a világ más részei felé nyitni.

„Többmillió lengyel, litván, román és más állampolgár boldog lenne, ha szakképesítést nem igénylő mezőgazdasági munkát kapna az EU-n belül” – nyilatkozta Jacek Protasiewicz.

Maliból egyébként nemcsak a szakképzetlen munkaerő, hanem az orvosok, mérnökök és IT-szakemberek is szívesen elvándorolnak, még akkor is, ha nem kapnak a végzettségüknek megfelelő munkát. Az afrikai otthonmaradottaknak külföldről utalt pénz azonban sok afrikai ország egyik legnagyobb bevételforrása. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS