2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kritikus EP-jelentés várható az uniós borreformtervről

2007. február 12. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Koncentrációhoz, a sokszínűség elvesztéséhez, a versenyfeltételek romlásához vezethet az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülő jelentéstervezet szerint az Európai Bizottság javaslata az európai borászat jelentős átalakításáról.

Ha a keddre tervezett voksoláson megszavazzák az EP-véleményt, a képviselők elítélik a válogatás nélküli kivágás ösztönzését, és nem értenek egyet a lepárlás támogatásának azonnali eltörlésével sem. Ösztönöznék viszont a mértéktartó és felelős borfogyasztást.

Az EU a világ legnagyobb bortermelője: több mint 1,6 millió gazdaságban, 3,4 millió hektárnyi területen foglalkoznak borászattal, az EU adja a világ bortermelésének 60 százalékát. A jelentés szerint a bortermelés pozitív hatást gyakorol a környezetre is.

A tervezet leszögezi: az európai borágazat reformja fő céljának az ágazat dinamikusabbá és versenyképesebbé tételének kell lennie anélkül, hogy az piacveszteséggel járna a nemzetközi piacokon, figyelembe véve az európai bortermelők és borfogyasztók érdekeit, az európai borászati hagyományok tiszteletben tartását, valamint az európai borok minőségét és hitelét. Úgy véli ugyanakkor, hogy a tömeges és válogatás nélkül történő kivágás forgatókönyve alkalmatlan mind az európai túltermelés elkerülésére, mind az ágazat versenyképességének megerősítésére.

A görög Katerina Baceli nevéhez kötődő jelentés szerint a bizottság az az európai bortermelés olyan szerkezeti átalakítását tervezi, amely "a termelés néhány szőlész-borász nagytermelő kezében történő összpontosításához és az előállított borok jellegtelen egyformaságához vezet, és amely következésképpen veszélybe sodorja az európai borok sokszínűségét". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS