2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kenya: tengerparti falvakat fenyeget az emelkedő tengerszint

2007. február 12. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Egy kenyai halászfaluban ez emberek gyakran álmatlan éjszakákon keresztül figyelik, vajon az óceán ismét lerombolja-e házaikat, mint tette az elmúlt két évben többször is. A BBC Ngomeiniben készült riportja szerint ráadásul a zsákmány is egyre kevesebb, ami súlyosan érinti a halászatból élő helyieket.

Az emberek, bár a saját bőrükön tapasztalják, nem igazán tudják, mi az a klímaváltozás. Két éven belül az óceán vízszintjének emelkedése miatt háromszor kellett újraépíteniük házaikat. Hogy megakadályozzák az újabb áradásokat, szemétből építettek gátszerű támfalakat a víz útjába – ez azonban fertőzések és betegségek forrása.

A helyiek ennek tudatában vannak, ám mint ahogy egyikük a riporternek elmondta: inkább gyógyszereket szednek, mintsem hagyják, hogy ismét a tengerbe vesszenek a házaik. A településen már többen is megbetegedtek vérhasban. A szeméthegyek a moszkitókat is vonzzák, amelyek számos betegség hordozói lehetnek.

A halászok csak nehezen tudnak elég halat kifogni, hogy eladásra is jusson; az egyre szegényesebb zsákmányból semmiképp se jut arra, hogy elköltözzenek és egy magasabb helyen építsenek maguknak másik házat. Míg korábban óriási mennyiségű tonhalat és barracudát fogtak november és február között, a zsákmány mennyisége három éve egyre csökken; a kormánytól pedig nem kapnak semmiféle támogatást. Elmondásuk szerint a többi partmenti falu halászai ugyanezzel a helyzettel szembesülnek.

A széljárást már a tapsztalt halászok sem tudják előre meghatározni, ezért nem merészkednek hosszabb tengeri utakra. Abban reménykednek, valamiféle isteni közbenjárásra az Indiai-óceán „viselkedése” ismét a régi lesz. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS