2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jeruzsálem: izraeli-palesztin kompromisszum az al-Aksza mecset miatt

2007. február 12. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Jeruzsálem polgármestere új terveket készíttet a vitatott templomhegyi feljáró építésére, hogy elejét vegye az újabb súrlódásoknak az építkezés ellen tiltakozó palesztinok és az izraeli hatóságok között.

A jeruzsálemi városháza szóvivője közölte, az elöljáróság új terveket készíttet. Uri Lupoljanszki polgármester ezúttal hosszabb és átláthatóbb tervezési folyamatot akar, mint amilyen az eredeti tervek elkészítése volt.

Az építkezést megelőző régészeti leletmentéshez szükséges ásatásokra nem lesz hatással az új tervek készítéséről született elhatározás, a feljáró építését azonban minden bizonnyal késleltetni fogja, hiszen számos meghallgatást tartanak majd a város lakosainak részvételével, hogy begyűjthessék az észrevételeket, kifogásokat. Az eredeti tervek szerint hat hónapon belül kellett volna megkezdeni a feljáró építését, és egy évet irányoztak elő a munkálatok teljes elvégzésére.

Lupoljanszki muzulmán vezetőkkel folytatott tárgyalásai után döntött az új terv elkészítéséről és a folyamat átláthatóvá tételéről. A városháza lépése meglepetést keltett, hiszen az izraeli kormány vasárnap még úgy foglalt állást, hogy feltétlenül folytatni kell, sőt fel is kell gyorsítani a munkálatokat.

"Keményvonalasnak" tartott politikusok máris bírálták Lupoljanszki döntését. Arie Eldad törvényhozó azt mondta rádiónyilatkozatában, hogy a jeruzsálemi városi elöljáróság "szégyenletesen meghunyászkodott az arabok és más muzulmánok fenyegetéseinek hatására".

Izrael a múlt kedden kezdte el a régészeti leletmentés munkálatait a Templomhegy tövében. Válaszul palesztin vallási és politikai vezetők a tervvel való szembeszegülésre szólították fel a palesztin lakosságot, mondván, hogy a munkálatok veszélyeztetik az ásatási helyszín közelében lévő al-Aksza mecsetet, a muzulmán vallás harmadik legszentebb helyét. A palesztin tiltakozáshoz számos arab ország kormánya és az iszlám világának megannyi más képviselője csatlakozott. Az utóbbi napok palesztin tüntetései gyakran torkollottak összecsapásokba tiltakozók és az izraeli rendfenntartó erők között. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS