2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iránban nincsenek al-kaidások a kormány szerint

2007. február 12. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Irán cáfolta, hogy az al-Kaida tagjai lennének a területén. "A múltban egyeseket letartóztattak, bebörtönöztek és kiutasítottak közülük. Jelenleg azonban nincsenek Iránban, és ha véletlenül mégis lennének, fellépnénk velük szemben" – írta Kolam Hoszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési minisztert idézve az Irán című kormánylap.

A szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai visszacsapás után az al-Kaida néhány tagja Iránba menekült, de letartóztatták őket, bár kilétüket nem közölték.

A The Washington Post a múlt héten arról írt, hogy az amerikai kormányzat latolgatja, nyíltan megvádolja-e Teheránt al-kaidások bújtatásával. Az amerikai lap szerint Iránban van – bár házi őrizetben – Szuleiman Abu Geisz, az al-Kaida szóvivője, Szaif al-Ádel, a szervezet harmadik legfontosabb vezetője, és Szaad bin Laden, Oszama bin Laden fia is. A síita többségű Irán elítélte a tálibokat, az al-Kaidát és a 2001 szeptemberi terrortámadásokat is.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismét tárgyalni akar Iránnal a közép-keleti állam nukleáris programjáról. Solana ezt azután jelentette ki, hogy vasárnap találkozott az irániak fő illetékesével, Ali Laridzsánival. (afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS