2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyomás nehezedik az EP-képviselőkre, hogy tovább enyhítsék a CIA-bizottság jelentését

2007. február 12. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Szavaz A CIA állítólagos illegális európai tevékenységét vizsgáló ideiglenes európai parlamenti bizottság végleges jelentéséről az Európai Parlament plenáris ülése szerdá. Sajtóértesülések szerint a vártnál már eddig is általánosabb szöveg a módosítások nyomán a voksoláson tovább gyengülhet.

A bizottságban viszonylag szűken (28 igen, 17 nem) elfogadott szöveg 46 képviselő és szakértőik egy teljes évig tartó munkájával készült. A testület 33 alkalommal összesen 110 órát ülésezett, hét országba (Macedónia, Egyesült Államok, Németország, Egyesült Királyság, Románia, Lengyelország, Portugália) küldött tényfeltáró delegációt, mintegy 200 tanút hallgatott meg, és több ezer oldalnyi dokumentumot tanulmányozott át.

A januárban elfogadott jelentéstervezet szerint a testület nem talált bizonyítékotarra, hogy a CIA titkos fogdákat működtetett volna európai országok területén, ugyanakkor a szöveg állítja, hogy több uniós ország illetékeseinek tudomásuk volt a kontinenst érintő titkos légi járatokról, illetve terrorgyanús személyek elfogásáról.

A jelentéstervezet Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Olaszország illetékeseiről úgy véli, tudomásuk volt bizonyos titkos repülésekről és őrizetbe vételekről, és ezek ügyében nem mutattak teljes együttműködést a testülettel. Unión kívüli államokat ugyancsak negatívan említ a jelentés, amely név szerint bírál néhány EUilletékest, köztük Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselőt is. A strasbourgi plenáris EP-ülést megelőző sajtóértesülések szerint


az említett országok EP-képviselőire nyomás nehezedik

hazájukból, hogy járjanak közben a jelentés megfogalmazásainak enyhítése érdekében. Németországban például a bizottsági szavazás után belpolitikai bonyodalmat okozott, hogy az EP a terv szerint elítéli az országban élő, de török állampolgárságú Murat Kurnaz rendkívüli kiadatását és Guantánamóba szállítását. Főként a kritikusabb szocialista képviselőcsoport "puhításáról" van szó – a plenáris szavazásra még számos módosító indítvány érkezett, és nem vehető biztosra a teljes jelentés megszavazása sem.

Az EP-frakciókat kezdettől fogva megosztotta az is, mennyire szigorú hangot használjon a jelentés az Egyesült Államokkal szemben, amelynek terrorellenes erőfeszítéseit az EU általánosságban támogatja, de annak emberi jogi vetületeire Brüsszel külön rá kíván világítani. Itt is a baloldal bizonyult bírálóbbnak a feszültséget inkább kerülni igyekvő néppárthoz képest.

Az EP tavaly nyáron már elfogadott egy köztes jelentést, amely többek között azt állapította meg, hogy a CIA bizonyos esetekben közvetlenül felelős a terrorcselekmények gyanúsítottjainak "törvénytelen őrizetbe vételéért, eltávolításáért, elhurcolásáért és fogva tartásáért". A plenárisra kerülő tervezetben a képviselők a rendkívüli letartóztatások és kiadatások beszüntetését, a guantánamói fogolytábor bezárását követelik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS