2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtámadta egy holokauszttagadó Elie Wieselt San Franciscóban

2007. február 10. 12:43, utolsó frissítés: 13:12

Rátámadt egy holokauszttagadó Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai íróra San Franciscóban – közölte az examiner hírportál pénteken. A 77 éves írót múlt csütörtökön egy ismeretlen személy erőszakkal kiráncigálta egy szálloda liftjéből, és be akarta tuszkolni egy szobába, de amikor Wiesel segítségért kezdett kiabálni, elmenekült.

A birkenaui, az auschwitzi, a monowitzi és a buchenwaldi haláltáborokat megjárt, erdélyi származású író egy békekonferencián vett részt a kaliforniai nagyvárosban. Szállodai szobáját éppen elhagyta, hogy a repülőtérre induljon és New Yorkba utazzon, amikor a liftben megszólította az idegen. Interjút kért tőle, majd amikor Wiesel azt mondta, a földszinti várócsarnokban beszélgessenek, az ismeretlen megállította egy emeleten a liftet, és kirángatta belőle az írót – számolt be a san franciscói rendőrség.

Wieselnek nem esett bántódása, az eset után rendőri biztosítással jutott ki a repülőtérre. A hatóságok még nem bukkantak az elkövető nyomára, de az examiner beszámolója szerint egy anticionista weboldal szerzője Eric Hunt álnéven vállalta a támadást. Azt írta, hetek óta követte az írót, és azért húzta ki a liftből, mert le akarta ültetni a szobájában, hogy nekiszegezze a kérdést: miért nem akarja, hogy az emberek megismerjék az igazságot?

"Eric Hunt" blogjában mítosznak nevezte a holokausztot, és azt akarta Wieseltől, hogy ismerje el: a Night (Éjszaka) című visszaemlékezése teljes egészében kitaláció. A jelenleg a Bostoni Egyetemen tanító Wiesel több mint negyven könyv szerzője, sok könyvében, novellájában és drámájában örökítette meg a koncentrációs táborok borzalmait. A Night a leghíresebb visszaemlékezései közé tartozik.

Nobel-békedíjjal 1986-ban tüntették ki. Múlt év őszén ajánlatot kapott, hogy Móse Kacav államfő lemondása esetén vállalja el a legmagasabb izraeli közjogi méltóság tisztét, de visszautasította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS