2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Néppárt elnöke kiáll a Fidesz mellett kordonbontás-ügyben

2007. február 09. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról az EPP-hez tartozó tagpárt, a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőit az egy héttel ezelőtti budapesti kordonbontó akció miatt.

Az Európai Néppárt honlapján olvasható nyilatkozat szerint Martens a szervezet bürójának ülésén kialakult egyhangú véleményt tolmácsolta ezzel. Martens nyilatkozata szerint a Fidesz politikusainak tette, a Kossuth téren emelt kordon lebontása "felelős reakció a szabadság védelmében, a magyar kormány hónapokon át tartó tétlenségével és egy, a polgári szabadságjogokat korlátozó tűrhetetlen helyzettel szemben. Felhívom a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket, és kezdeményezze a rendőrségi kordon elbontását. Sem vélt vagy valós terrorista fenyegetés, sem kellemetlen politikai nézetek nem indokolják a szólásszabadság korlátozását egy demokráciában" - áll a nyilatkozatban.

Martens - aki az elmúlt hónapokban több alkalommal kiállt a Fidesz mellett - nyilatkozatában felidézi, hogy tavaly október 23-án ő maga is ott volt Budapesten, ahol egy megemlékező gyűlésen mondott beszédet. "Ugyanezen a napon lépett fel a magyar rendőrség túlzó és önkényes erőszakkal békés megemlékezők ellen. Azóta különös figyelemmel kísérem a magyarországi fejleményeket. A szólás- és a gyülekezési szabadság minden demokráciának alapvető része, és ezeket a budapesti Kossuth téren október 23. óta korlátozzák. A demokráciáknak biztosítaniuk kell a polgárok számára, hogy szabadon kifejezésre juttathassák véleményüket, s az a tény, hogy az esetleg kritikus a kormánnyal szemben, egyáltalán nem ad okot a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására" - szögezte le a politikus, illegálisnak minősítve a kordont.

Martens emlékeztetett: Magyarország 2004-es EU csatlakozásakor elfogadta, hogy továbbra is teljesíti a bővítési folyamat előfeltételeinek számító úgynevezett Koppenhágai Kritériumokat. "A polgári szabadságjogok biztosítása részét képezi ezen kritériumoknak. A parlament épülete előtti szólásszabadság jogának korlátozásával ma Magyarország ezeket nem teljesíti maradéktalanul. Remélem, hogy Magyarország - amelyet eddig szilárd, demokratikus intézményekkel rendelkező államként ismertünk -, megtalálja az alapvető polgári szabadságjogokat biztosító megoldást a jelenlegi helyzetre"- szögezte le.

Martenshez hasonlóan vélekedett két nappal ezelőtt az Európai Néppárt másik vezetője, az EPP európai parlamenti frakciójának elnöke, Joseph Daul is, aki úgy vélekedett, hogy "a rendőrségi barikád felépítése nehezen érthető, s a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőinek békés polgári engedetlenségi akciója a polgári szabadságjogok legitim követelésének cselekedete volt." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS