2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észtország: kisebbségek nyelve is használható lesz a közigazgatásban

2007. február 09. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

Az észt parlament pénteken módosította a balti ország nyelvtörvényét, lehetővé téve, hogy azokon a településeken, amelyeken a lakosság több mint a fele nem észt, az illető nemzeti kisebbség nyelve is használható legyen a hivatalos helyeken - közölte a tallinni törvényhozás sajtóhivatala.

A törvénymódosítás kötelezi ezeken a településeken az önkormányzati és állami intézmények munkatársait, hogy a nem észtajkú lakossággal ne csak észtül, hanem annak anyanyelvén is érintkezzenek.

Ezentúl lehetőség nyílik arra is, hogy a cégtáblákat, hivatalos közleményeket és más feliratokat - például menetrendeket - a helyi nemzeti kisebbség nyelvén készült feliratozással is ellássák. Az észt nyelvű feliratnak azonban mindenkor az első helyen kell szerepelnie, és jól láthatónak kell lennie.

Észtország 1,3 millió lakosának mintegy 35 százalékát teszik ki a nemzetiségek, mindenekelőtt oroszok, ukránok és fehéroroszok. A legnagyobb kisebbséget az oroszok alkotják, akik a lakosság mintegy negyedét alkotják. Moszkva rendszeresen bírálja Tallinnt a nagy létszámú orosz kisebbség állítólagos hátrányos megkülönböztetése miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS