2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Manipulált információk alapján rohanta le Amerika Irakot?

2007. február 09. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

A Pentagon vezető tisztségviselői manipulált titkosszolgálati információkkal vezették félre az amerikai kormányt, hogy előkészítsék a talajt Irak katonai lerohanásához - áll egy vizsgálati jelentésben.

A dokumentum szerint, amely pénteken kerül a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottsága elé, az érintett hivatalnokokat az a szándék vezette, hogy Szaddám Huszein iraki rezsimjét kapcsolatba hozzák az al-Kaida terrorszervezettel. "Ezt az érvet vetették be annak érdekében, hogy meggyőzzék az amerikai népet a háború szükségességéről" - kommentálta a jelentést Carl Levin szenátor, a fegyveres erők bizottságának demokrata párti elnöke.

A testület számára készült jelentés szerzője Thomas Gimble, a védelmi minisztérium ma is hivatalban lévő főszemlézője. A vizsgálat középpontjában annak a különleges irodának a tevékenysége állt, amely - Douglas Feith egykori védelmi államtitkár vezetése alatt - titkosszolgálati információk értékelését végezte. Az iroda arra a következtetésre jutott, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) "alábecsülte" a Szaddám-rezsim és az al-Kaida közötti kapcsolat valószínűségét.

A jelentés leszögezi: a Pentagonon belül működő iroda tevékenysége nem volt törvénybe ütköző, ám "nem helyénvaló". Feith (aki 2005 augusztusában távozott a Pentagonból) egy telefonos nyilatkozatában közölte: bizarrnak tartja az iroda munkájának ilyetén minősítését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS