2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elszoktak tőle: pár centis hó közlekedési káoszt okozott Nyugat-Európában

2007. február 08. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

Nyugat-Európa több országában káoszt okozott a közlekedésben az erős havazás csütörtökön.

A hajnalban kezdődött havazás délelőttre 3-4 centiméternyi vizes hóval borította be a nagyvárosokat, köztük Londont; a vidéki térségekben 7-10 centis a hó. Reggel lezárták a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Stanstedet és Lutont; ez utóbbira az easyJet és a Wizz Air közlekedtet napi több járatot is Budapestről. A Lutont üzemeltető társaság délelőtti közlése szerint "legalább félnapos" lezárásra kell számítani.

Felfüggesztették a járatok indítását és fogadását a walesi főváros, Cardiff repülőterén, valamint az észak-angliai Birmingham és a nyugat-angliai Bristol légikikötőjében is; ez utóbbit néhány óra után megnyitották. Jelentős késésekkel, de közlekedtek a járatok a legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n. Egy időre lezárták a második legnagyobb londoni repülőtér, a Gatwick kifutópályáját is.

A London környéki és a dél-angliai autópályákon is komoly fennakadást okozott a havazás, és autópálya-felügyelet felszólította az autósokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne induljanak útnak. Jelentős fennakadásokkal működött a csütörtök délelőtti csúcsidőben a 12 fővonalból álló, 400 kilométeres londoni metró is, amely jelentős szakaszokon a felszínen fut. Több száz iskolát zártak be Angliában és Walesben; Birminghamben egyetlen iskolában sem kezdődött meg a tanítás csütörtökön.

Belgiumban az idei tél első havazása gyakorlatilag megbénította a közúti közlekedést, és jelentős késéseket okoz a brüsszeli repülőtér forgalmában. Brüsszelben a hótakaró vastagsága délben már tíz centiméter volt, az Ardennekben pedig húsz centiméternél is több hó esett. A meteorológiai intézet jelentése szerint helyenként jelentős mennyiségű hó esett Flandriában is.

A brüsszeli repülőtéren a kifutópályák megtisztításához szükséges idő miatt legalább 15 perces késéssel közlekednek a járatok, a Nagy-Britanniából érkezők pedig több órát késnek. A vasúti közlekedés menetrendjét nem borította fel a havazás, legfeljebb néhány perces késések vannak.

Hollandiában erős szelek kíséretében érkezett meg a havazás, és a meteorológusok tíz centis hóra számítanak. Az amszterdami Schiphol repülőtéren figyelmeztették az utasokat, hogy késések várhatóak, a le és felszállások közötti idő megduplázódik.

Síntörés miatt késnek a nagysebességű Eurostar- és Thalys-járatok Franciaországban. A Lille közelében fekvő Oignies térségében az éjszaka tört el a sín, amely nem bírta el a hőmérsékletváltozást. Emiatt az Eurostar Párizs és London között közlekedő, a Thalys Párizs és Brüsszel között közlekedő járatai 25-30 percet is késhetnek. Franciaország északi részén 3-5 centi hó esett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS