2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-terv az új autók CO2-kibocsátására vonatkozóan. Az autóipar kapálózik

2007. február 07. 18:09, utolsó frissítés: 18:09

Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a tervet, amelyben kötelező érvényű rendelkezéseket javasolnak, hogy így kényszerítsék az autógyártókat a gépjárművekből származó szén-dioxid mennyiségének csökkentésére.

A bizottsági terv, amellyel az autóipar hevesen szembehelyezkedett, előirányozza, hogy 2012-re kilométerenként 130 grammra kell csökkenteni az EU-ban eladott, illetve oda importált új autók CO2-kibocsátását. A javaslat felszólít továbbá arra, hogy a globális felmelegedés problémájának enyhítése érdekében több bio-üzemanyagot és tisztább fosszilis üzemanyagot kell használni.

A terv értelmében új szabályokat vezetnének be a bürokrácia csökkentésére és az autógyártókat érintő biztonsági és műszaki rendelkezések egyszerűsítésére, egyebek között új környezetvédő szabályokat a tisztább motorok kifejlesztése kapcsán, minimumszabványokat a légkondicionáló egységekre és az eddiginél jobb forgalomirányítási rendelkezéseket az uniós tagországokban. Amint azt Jose Manuel Barroso, a bizottság elnöke elmondta, az új rendelkezések célja az, hogy a gyengélkedő autóipart életerőssé tegye.

Az autóipar nem örül az új javaslatnak. Ágazati vélemény, hogy a tervezett intézkedések megvalósítása esetén gyárakat kell bezárniuk és munkahelyeket kell megszüntetniük Európában. Az európai autógyártók szövetsége, az ACEA azt is hangsúlyozza, hogy az európai vásárlók a nagyobb, biztonságosabb autók iránt érdeklődnek, és az értékesítési adatok szerint a kis, városi, üzemanyag-takarékos autók nem kelendőek. A Skoda bejelentette: ha szigorítják a kibocsátási normákat, elköltözteti gyárát Csehországból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS