2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszökött 120 fogoly egy észak-koreai koncentrációs táborból

2007. február 07. 17:30, utolsó frissítés: 17:30

Megszökött mintegy 120 politikai fogoly egy észak-koreai koncentrációs táborból még decemberben, amire feltehetőleg még nem volt példa a külvilágtól elzárt kommunista országban - jelentették különböző hírforrások.

A szóban forgó tábor a Kínával és Oroszországgal is határos Hamgjong tartomány Hvaszong városában található. A fogolyszökésről a Donga Ilbo című dél-koreai lap és az Észak-Koreára összpontosító Daily NK című internetes híroldal számolt be kedden. Mindkettő több, meg nem nevezett észak-koreai forrásra hivatkozott.

A Daily NK szerint Hvaszong környékén az észak-koreai hatóságok rendkívüli állapotot vezettek be a börtönkitörés után, és hajtóvadászatot indítottak a foglyok kézre kerítésére, akik közül 21-et már el is fogtak. Az elfogottak többségét Kínában találták meg az ottani hatóságok, és visszatoloncolták őket Észak-Koreába. Azok, akik átjutottak Kínába, megpróbáltak Dél-Koreába szökni, de egyiküknek sem sikerült.

A hegyek között található, magas szögesdrótkerítés által körülvett koncentrációs táborban mintegy 10 ezer embert tartanak fogva. A szökést valószínűleg alaposan megtervezték, és feltehetőleg külső segítséggel hajtották végre, mert a foglyok a táboron kívül álló gépjárművekkel menekültek el - véli tudni a Daily NK.

E jelentéstől függetlenül az internetes híroldal vasárnap beszámolt arról, hogy megszökött az ország Kínával közös határáról húsz határőr, mert ők állítólag segítettek másoknak megszökni Észak-Koreából, és féltek a megtorlástól. A jelentés szerint Phenjan hírszerző ügynököket küldött utánuk Kínába. Sorsukról továbbit nem lehet tudni.

Az amerikai kormány adatai szerint politikai okból 150-200 ezer embert tartanak bebörtönözve a sztálinista államban. Az országból évente több száz lakos szökik meg, általában Kínán keresztül. Azok, akiknek sikerült Dél-Koreába jutni, gyakran beszámolnak arról, hogy a határőrök lefizetésével tudtak kijutni az országból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS