2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemi diszkriminációs gyűjtőper indulhat a Wal-Mart áruházlánc ellen

2007. február 07. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb nemi diszkriminációs gyűjtőpere kezdődhet a Wal-Mart áruházlánc ellen egy San Francisco-i szövetségi fellebbviteli bíróság keddi döntése nyomán.

A világ legnagyobb üzlethálózatát működtető Wal-Mart Stores ellen az a vád, hogy amerikai áruházaiban 1998 óta hátrányos megkülönböztetést alkalmazott a női alkalmazottakkal szemben a fizetések és az előléptetések terén - számolt be az ABC televízió.

A felperesek ügyvédei szerint a gyűjtőperhez - ennek indítását hagyta jóvá a kilencedik kerületi fellebbviteli bíróság - akár a vállalat 1,5 millió volt női dolgozója csatlakozhat. Amerikában ekkora méretű gyűjtőpert még nem indítottak nemi diszkrimináció okán, a Wal-Martot több milliárd dolláros kártérítésre kötelezhetik.

A bíróság megerősítette egy szövetségi kerületi bíróság 2004-es döntését a gyűjtőper tekintetében. A döntést azzal indokolta: a szakértői állásfoglalások, a tények, a statisztikai adatok, továbbá a beszámolók alapján elegendő bizonyíték látszik arra, hogy a Wal-Martnál vállalati szintű diszkriminációs politika érvényesült.

A felperesek várható, szokatlanul nagy számát a bírák is megjegyezték döntésükben, de megállapították, hogy "a gyűjtőper nagysága önmagában még nem teszi az ügyet kezelhetetlenné".

A Wal-Mart - amely az ítélet felülvizsgálatát kérheti a fellebbviteli fórumtól vagy akár az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordulhat jogorvoslatért - cáfolta, hogy hátrányosan megkülönböztették volna a női alkalmazottakat. A vállalat Arkansas állambeli, Bentonville-i központja sietett közölni: a gyűjtőpernek nincs alapja, mert 3400 amerikai üzletük vezetése önálló munkaerő-politikát folytat, nincs központi irányítás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS