2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Villepin: az Egyesült Államok veszített Irakban

2007. február 07. 13:18, utolsó frissítés: 13:21

Az Egyesült Államok "veszített Irakban" - jelentette ki Dominique de Villepin francia kormányfő egy kedd este megjelent lapnyilatkozatban, s úgy vélte, csak úgy lehet elkerülni a polgárháborút Irakban, ha az amerikaiak és szövetségeseik 2008-ig kivonják csapataikat az arab országból.

Dominique de Villepin a Financial Times című londoni üzleti napilap internetes oldalán megjelent interjúban szorgalmazta egy menetrend fölvázolását a külföldi csapatok Irakból való kivonására.

A francia kormányfő - aki négy éve Jacques Chirac francia elnökkel együtt hevesen ellenezte az Irak elleni katonai akciót - azt mondta, csak még több gyilkosság és még súlyosabb válság vár Irakra, ha "nem jelentjük ki, hogy egy éven belül nem lesz több amerikai és brit katona Irak földjén".

Szavai szerint abszurd azt hangoztatni, hogy a külföldi csapatok csak az után távoznak Irakból, hogy az arab országban sikerült békét teremteni és kiépíteni a demokráciát. "Ez sohasem fog bekövetkezni" - jelentette ki, s hozzáfűzte: a könyörtelen diagnózis az, hogy az Egyesült Államok vesztett Irakban.

Szintén kedd este egy másik tekintélyes francia politikus, Philippe Douste-Blazy külügyminiszter az I-Télé franca hírtévében a kormányfő szavait túllicitálva azt mondta, Irakban ma polgárháború dúl, s az "egyedüli megoldás" a külföldi csapatok 2008-ig való kivonása.

A Fehér Ház visszautasította a csapatkivonási menetrend meghatározására vonatkozó francia javaslatot. Gordon Johndroe, nemzetbiztonsági tanács szóvivője rámutatott, "ha kijelölnék a visszavonulás rendjét még azelőtt, hogy az iraki biztonsági erők képesek lennének megvédeni az övéiket, az csak az Irakban dúló erőszak fokozódásához vezetne, ezt pedig nem engedhetjük meg". A szóvivő hozzáfűzte, Villepin és Douste-Blazy megjegyzéseiben nincs semmi meglepő, azok "korábbi nyilatkozataik logikájába illeszkednek". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS