2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megöltek egy francia EU-diplomatát Elefántcsontparton

2007. február 07. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Megöltek egy európai uniós misszióban dolgozó francia diplomatát szerdára virradóra Abidjanban, Elefántcsontpart gazdasági fővárosában - közölték helyi diplomaták.

A férfi, akivel ismeretlen tettesek saját otthonában végeztek, biztonsági kérdésekkel foglalkozott az EU-delegációban. Egyelőre nem tudni, hogy a diplomata köztörvényes bűncselekmény áldozata lett-e vagy pedig a gyilkosságot politikai okok motiválták.

Az utóbbi hónapokban ritkák voltak Abidjanban a diplomaták vagy nyugati állampolgárok elleni, politikai hátterű erőszakos cselekmények. 2004 novemberében viszont mintegy 8000, a nagyvárosban élő franciát kellett sürgősen evakuálni Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök híveinek franciaellenes tüntetései miatt.

Franciaország és Elefántcsontpart korábban kiváltságos kapcsolatai a Gbagbo elleni puccskísérlet (2002. szeptember) után romlottak meg. Az államfő hívei akkor azzal vádolták Párizst, hogy támogatja a lázadókat. Az 1980-as években még mintegy 50 ezer francia élt Abidjanban, mára legfeljebb 3000-en maradtak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS