2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha Washington elfogadná az örmény népirtást, Törökországgal való viszonya bánná

2007. február 07. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

A török-amerikai viszony bánhatja Abdullah Gül török külügyminiszter keddi figyelmeztetése szerint, ha a washingtoni kongresszus határozatot fogad el, amelyben népirtásnak nevezi a huszadik század elején az Oszmán Birodalom területén élő örmények ellen elkövetett tömeges gyilkosságokat.

A tervezett határozat, ha elfogadják, zavart okoz az amúgy szoros török-amerikai együttműködésben - mondta a török külügyminiszter, miután Washingtonban amerikai tisztségviselőkkel tárgyalt.

Mint mondta, nem szabad, hogy a török-amerikai viszony ennek az ügynek a túszává váljék. Gül hozzáfűzte, nézete szerint a kérdés komoly fenyegetést jelent Ankara és Washington kapcsolatára.

A washingtoni kormány az elmúlt években az amerikai örmény közösség minden olyan kezdeményezését leszerelte, amelynek a célja az volt, hogy szervezett népirtásnak minősítsék az első világháború idején az Oszmán Birodalomban történteket. A múlt hónapban a képviselőházban benyújtott legfrissebb határozattervezetnek azonban megfigyelők szerint a korábbiaknál sokkal nagyobb esélye van arra, hogy elfogadják.

A hivatalos ankarai álláspont szerint erősen túlzóak a 1,5 millió örmény haláláról szóló állítások, ráadásul - érvelnek - az örmények nem valamiféle szervezett hadjáratban, hanem az Oszmán Birodalom összeomlását kísérő zűrzavar és békétlenség közepette vesztették életüket, vagy kényszerültek menekülésre.

Múlt év októberében megmutatkozott, Törökország milyen komolyan veszi a kérdést: akkor Ankara bejelentette, felmondja a Párizzsal meglévő katonai együttműködést, amiért a francia nemzetgyűlés bűncselekménynek nyilvánította az örmény népirtás tagadását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS