2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Apad és koszos a Gangesz: a zarándokok derékig érő szennyvízben mosdanak

2007. február 07. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

A Gangesz-folyó, India gazdaságának egyik fő forrása, életveszélyben van. A zarándokok, akik a 42 napig tartó rituális megtisztulási fürdőzésre érkeznek ezekben a hetekben, szennyvízcsatornához hasonló vízben mártózhattak meg.

A folyóba kerül egy sor város szerves hulladéka, a kanpúri cserzőké is, amelyeknek nincsen tisztítóberendezésük. A helyzetet súlyosbítja a folyónak a gátak, az öntözéshez elvont víz miatti apadása is. "Ez eddig még soha nem történt meg, a Gangesz közepén derékig ér a víz" - mondta az egyik zarándok a Corriere della Sera című olasz napilap riporterének.

A zarándokok tömeges öngyilkossággal való fenyegetőzése miatt Alláhábád hatóságai megnyitottak két zsilipet, a helyzet egy kicsit javult, megoldásnak azonban nem elég.

A folyó életbevágóan fontos az indiai mezőgazdaság számára. A síkság a világ egyik legtermékenyebb földje. Ennek ellenére a folyó vizét a szennyezéstől alig védi törvény. Nincs szabályozva még az áramtermelésre felhasználható mennyiség sem. És erősen érezteti magát itt is a felmelegedés. A Himalájában lévő Gangotri-gleccser évente több mint 30 méterrel húzódik vissza; olvadásának következménye az az instabilitás, amely felváltva okoz a múltban egyáltalán nem tapasztalt szárazságot, illetve áradásokat.

A Gangesz völgyében néhány év alatt mintegy száz parasztasszony lett öngyilkos a szent folyó pusztulása miatt. A zarándokok énekükben hosszú életet kívánnak a Gangesznek.

Nem véletlen, hogy az indiai kormány 2007-et a "víz évének" tervezi, a gazdaság állapota és a társadalmi béke függ a mihamarabb meghozott hatékony intézkedésektől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS