2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orosz kém mázsányi dokumentumot csempészett Londonba

2007. február 06. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Több mint száz kilogrammnyi, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) "bűneiről" szóló dokumentumot csempészett Londonba Alekszandr Litvinyenko, a szolgálat tavaly novemberben meggyilkolt dezertőr ügynöke - mondta Borisz Berezovszkij, a szintén Londonban élő milliárdos orosz rendszerbíráló, akinek elmondása szerint Litvinyenko az ő alkalmazásában állt.

Alekszandr Litvinyenko, az FSZB egykori alezredese, aki - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - Nagy-Britanniába szökött, tavaly november 23-án, háromheti haláltusa után hunyt el a londoni University College klinikáján.

Berezovszkij, akivel a BBC tévé Newsnight című éjszakai politikai magazinműsorának hétfői kiadása készített interjút, kijelentette: az FSZB "bűnözői tevékenységéről" szóló, több mint egy mázsányi kicsempészett dokumentum "nagyban elősegítette" neki és Litvinyenkónak a "jelenlegi (orosz) rezsimmel szembeni ellenállás kifejlesztését".

Berezovszkij elmondta: Litvinyenkóval 1994-ben találkozott először, amikor Moszkvában meg akarták gyilkolni. Kocsiját felrobbantották, sofőrje meg is halt, és az FSZB "vezető tisztviselői" Litvinyenkót bízták meg a merénylet kivizsgálásával. Az interjúban elhangzottak szerint Litvinyenko 1998-ban is felkereste Berezovszkijt irodájában, és felfedte neki: ezúttal azt a parancsot kapta, hogy ölje meg őt.

Ezután, külön-külön, mindketten elhagyták az országot. Az oligarcha, akit az orosz hatóságok nagy értékre elkövetett csalás címén köröztetnek, ám Nagy-Britanniában politikai menedékjog védelme alatt él, elmondta: Litvinyenkónak havi ötezer fontot fizetett, és házat is vásárolt neki, ahol a volt ügynök családjával "kényelemben élhetett".

Berezovszkij felfedte, hogy a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottja, Andrej Lugovoj is az ő alkalmazásában állt; a szintén FSZB-s múltú Lugovoj szervezte meg annak idején az ő oroszországi tévéállomásának biztonsági védelmét, sőt alig néhány hónapja saját lánya védelmét is rábízta.

A pénzember - Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori bizalmasa - a BBC-interjúban kijelentette: Litvinyenko a halálos ágyán azt mondta neki, hogy Lugovoj részese volt az ő megmérgezésének.

Egyöntetű londoni értesülések szerint a Scotland Yard, amely befejezte az ügy vizsgálatát, és a dossziét átadta az ügyészségnek, szintén Lugovojt tartja a bűncselekmény első számú gyanúsítottjának, ám nem számít arra, hogy Moszkva valaha is kiadja a volt ügynököt a brit igazságszolgáltatásnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS