2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína húsz íróját nem engedte el egy nemzetközi hongkongi írótalálkozóra

2007. február 06. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

A kínai hatóságok megakadályoztak húsz írót abban, hogy részt vegyenek a hét végén Hongkongban egy nemzetközi írótalálkozón - közölte hétfőn a Nemzetközi Pen Klub.

A kínai hatóságok elvették a szóban forgó íróktól úti okmányaikat, amelyekkel a Kínához tartozó, de különleges igazgatású, nagyrészt autonóm Hongkong területére léphettek volna. (A kínai állampolgárok csak külön hatósági engedély birtokában léphetik át a kínai törzsterület és a volt brit koronagyarmat, Hongkong közti belső határt.)

Néhány héttel korábban a kínai kommunista hatóságok feloldották a külföldi újságírók kínai tevékenységének néhány, több évtizedes korlátját. Megfigyelők szerint a hongkongi tanácskozástól távol tartott írók példája azt jelzi, hogy a külföldiek iránt tanúsított újsütetű türelem nem terjed ki a bíráló hangot megütő kínai írókra és újságírókra.

Ezért csupán tizenöt kínai író vehetett részt a Nemzetközi Pen Klub hongkongi összejövetelén. A PEN-rendezvényen való részvételtől megfosztott írók és közírók között van például Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo), aki az interneten szokott esszéket és bíráló hangú politikai cikkeket közzétenni, és Jü Csie (Yu Jie) is, akinek műveit indexre tették, s már több mint két éve nem jelenhetett meg írása Kínában a saját nevén. A többi 18 írótól, közírótól is hasonló okokból tagadták meg a részvétel lehetőségét.

A visszatartott íróknak összesen nyolc könyvét tiltották be a közelmúltban, köztük azt, amely a SARS-betegség (atípusos tüdőgyulladás) 2003-as kínai járványáról szólt, mert a szerző bírálta benne a kínai egészségügyi hatóságokat a járvány kezelésének módjáért és a tájékoztatáspolitikát a járvány hosszas elhallgatásáért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS