2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Időzített bombák” a gyerekkatonák. ENSZ-akcióterv a rehabilitációra

2007. február 06. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter „időzített bombának” nevezte a gyerekkatonákat, akiket még mindig széles körben – főleg Afrikában – alkalmaznak a háborúkban. Bár a gyerekek felfegyverzése, kiképzése és harcba küldése 2002 óta háborús bűnnek számít, becslések szerint


mintegy 250 ezer kiskorú szolgál jelenleg illegális hadseregekben.

A francia külügyminiszter egy párizsi ENSZ-konfenecián elveszett gyerekeknek nevezte őket: „elvesztek a béke és országuk fejlődése ügye számára”.

A konferencia résztvevőinek egy Sierra Leonéban harcolt „gyerekkatona-veterán” mesélt a polgárháborúban átélt élményeiről. Ishmael Beah két évig vett részt a harcokban. 13 éves korában sorozták be, jelenleg 26 éves, és számára lelőni valakit „olyan egyszerű volt, mint meginni egy pohár vizet”. A volt gyerekkatona elmondta, „a legnehezebb, hogy visszaszerezd emberi mivoltod. Én az élő példája vagyok annak, hogy ez lehetséges”.

Az ENSZ szerint a következő országok alkalmaznak gyerekkatonákat: Burundi, Kongó, Elefántcsontpart, Szomália, Szudán, Nepál, Srí Lanka. A szudáni Darfúr az egyik olyan régió, ahol a legnagyobb aggodalomra ad okot a helyzet emberjogi szervezetek szerint.

A kétnapos konfenercián a résztvevők elhatározták, párizsi elvek néven új akciótervet írnak alá, amelynek célja a gyerekkatonák felszabadítása érdekében tett erőfeszítések hatékonyabbá tétele, valamint integrációjuk elősegítése egy normális társadalomba.

A legnagyobb kihívás a felszabadított gyerekkatonákat megtartani a rehabilitációs hálóban. „Tudják, hogyan kell fegyvert használni. És a szomszédban dúlnak a harcok,


napi 100 dollárt és zsákmányszerzési lehetőséget

ajánlanak nekik, ezért visszaszöknek” – írta le a visszaesés forgatókönyvét Douste-Blazy.

Múlt héten egyébként először állítottak gyerekkatonák toborzásának háborús bűnéért törvényszék elé egy kongói milíciavezért. Thomas Lubanga a vádak szerint 1998–2003 között, a kongói polgárháborúban vont be a harcokba gyerekeket. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS