2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kossuth-tér: eljárás 20 ember ellen, a Fidesz kordonbontást kér

2007. február 05. 12:57, utolsó frissítés: 13:03

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy hívja meg Petrétei József rendészeti minisztert a hétfői ötpárti megbeszélésre, és ott a tárcavezető adjon tájékoztatást a Kossuth térre vonatkozó intézkedés „jogalapjáról, indokairól és annak tervezett időtartamáról” – tudósít az MTI.

"Tekintettel arra, hogy a budapesti rendőrfőkapitány biztosítási intézkedése tartósan és súlyosan sérti az állampolgárok alkotmányban biztosított gyülekezési jogát és véleménynyilvánítási szabadságát, javaslom, hogy a képviselőcsoportok vezetői - Önnel egyetértésben - nyilvánítsák ki a miniszternek a biztosítási intézkedés megszüntetésére vonatkozó akaratukat" - olvasható Répássy Róbert nyílt levelében.

"Az Országház épületét körülvevő budapesti Kossuth tér immáron több mint száz napja rendőri megszállás alatt áll" - fogalmaz Répássy Róbert. A kordon súlyosan sérti az emberek alkotmányban rögzített, a gyülekezéshez, a szóláshoz és a véleménynyilvánításhoz fűződő, jogait - írja a fideszes politikus.

Szombaton és vasárnap több alkalommal is kiürítette a rendőrség a budapesti Kossuth teret. Vasárnap folyamán rendőrök 5-6 fős csoportokban járőröztek a helyszínen, és szúrópróbaszerűen igazoltatták a demonstrálókat. Becslések szerint 400-500 rendőrt vontak össze. Az autóbuszok felirataiból arra lehet következtetni, hogy vidékről, egyebek mellett a Dunántúlról és a Dél-Alföldről is csoportosítottak át rendőröket a fővárosba.

A tüntetők közül az Index szerint húsz ember ellen folyik eljárás, hatot őrizetbe vettek.

A Munkáspárt 2006 időközben elhatárolódik Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt veeztőjének nyilatkozatától, amelyben a politikus védelmébe vette a Kossuth téri kordon lebontását. "Mivel a Munkáspárt 2006-ot még ma is sokan összekeverik a Thürmer vezette Magyar Kommunista Munkáspárttal, szükségesnek tartjuk megismételni és megerősíteni a Fidesz rendbontó provokációját elítélő állásfoglalásunkat" - olvasható a közleményben. A Magyarországi Munkáspárt 2006 a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspártot 2005. november 19-én elhagyókból létrejött szervezet, amelynek elnöke Fratanolo János, egyik alelnöke pedig Vajnai Attila. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS