2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The Wall Street Journal: a klímaváltozást nemcsak az ember okozza

2007. február 05. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Az amerikai konzervatív sajtó mértékadó lapjában, a New York-i The Wall Street Journalban Philip Stott, a Londoni Egyetem professzora fejtette ki azon nézetét, hogy az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának jelentése egy tudományosan nem bizonyított paradigmán alapul.

A professzor szerint az a "kellemetlen valóság", hogy a klíma alakulása az egyik legösszetettebb, nem lineáris, sőt kaotikus folyamat, amelyet nem lehet leegyszerűsítve az emberi tevékenység számlájára írni. Bár az üvegházhatást kiváltó gázok szerepet játszanak, nincs bizonyíték arra, hogy a széndioxid-koncentráció növekedése okozza a hőmérséklet-emelkedést.

Stott megjegyzi: az ENSZ szóban forgó bizottsága nem végzett eredeti kutatásokat, nem is elemezte önállóan a klímaváltozással összekapcsolható adatokat, "bizonyítékai" válogatott másodlagos forrásokból származnak. Ennél is beszédesebb szerinte az, hogy a bizottság jelentését - annak elfogadása előtt - a szakértőkön kívül a kormányok képviselői is "áttekintették".

A londoni professzor a hét végi lapszámban közölt cikkében megjegyzi: a tudomány története során a komplex jelenségek magyarázatában az egy-egy faktor meghatározó szerepét hangsúlyozó egysíkú elméleteket idővel mindig felváltották az erősebb, több szempontú teóriák.

A liberális The New York Times vasárnapi szerkesztőségi cikkében viszont azt szorgalmazta: a washingtoni törvényhozás haladéktalanul korlátozza kell a káros gázok kibocsátását, miután napvilágot látott "az újabb hiteles vélemény a globális felmelegedésről".

Az újság emlékeztet arra, hogy ez a negyedik ilyen jelentés 1990 óta, és a korábbiakkal szemben ez már egyértelműen az emberi tevékenységet okolja a kedvezőtlen klímaváltozásért.

A The New York Times szerint egyértelmű, hogy az Egyesült Államokban is gyorsan és tartósan át kell állni új, tisztább energiatermelési és -fogyasztási szokásokra. A lap szerint az ENSZ kormányközi bizottságának jelentését nem "az aktivisták és vészmadárkodók csapata" állította össze, hanem 150 ország vezető tudósainak közös véleményét, három évi kutatómunka eredményét tükrözi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS