2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indonézia fővárosa víz alatt. 25 áldozata van eddig az árvíznek

2007. február 05. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Huszonötre emelkedett Indonéziában az illetékesek hétfői közlése szerint a Dzsakartában és környékén pusztító árvíz halálos áldozatainak a száma, a helyi tájékoztatási központ szerint a főváros hetvenöt százaléka víz alatt van. Ez a sors vár az elit negyedre is.

A legfrissebb adatok szerint 340 ezren váltak hajléktalanná a természeti csapás következtében. A 12 milliós trópusi metropolisz egyes részein négy méter magasan állt a víz, amely fontos közlekedési csomópontokat árasztott el, több helyütt áramkimaradást okozott, és elvágta a telefonvonalakat. A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a körzetben jelentősen megnövekedett a járványveszély.

Az indonéz államfő engedélyt adott hétfőn arra, hogy megnyissanak egy gátat, amely a gazdagok lakóhelyét, a Menteng negyedet védi, noha ott van az elnöki palota is. A gát megnyitása enyhítene a város többi részének súlyos helyzetén.

Susilo Bambang Yudhoyono államfő elutasította, hogy a befolyásos embereket vagy az ő palotáját külön megvédjék. A lakosság érdekében Dzsakarta kormányzója nem habozhat az elnöki palota miatt, s hatalmával élve utasítást kell adnia a gát megnyitására - idézte az elnököt a szóvivője.

A hétfői indonéz lapok feltették a kérdést, a 2002-es súlyos árvíz óta eltelt években miért nem hajtottak végre több árvízvédelmi intézkedést Dzsakartában. Az indonéz főváros alacsonyan fekszik, s eredetileg mocsaras területre épült.

A meteorológia a következő napokra is esőt jósol Indonéziában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS