2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint száz sérült, egy halott: felfüggesztették a Serie A bajnokságot

2007. február 03. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Több mint száz sérültje volt az olasz Serie A péntek esti, Catania-Palermo találkozója után kirobbant, egy halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontásnak, amelyet követően a nemzeti labdarúgó-szövetség (FIGC) bizonytalan időre az első és másodosztályú bajnokság mellett felfüggesztette valamennyi helyi pontvadászat küzdelmeit.

A 38 éves rendőr, Filippo Raciti életét követelő utcai harcok után a FIGC törölte a különböző válogatottak jövő heti barátságos találkozóit is, így a világbajnok felnőtt együttes jövő szerdára tervezett, Románia elleni sienai mérkőzését is.

A rendbontások már a szicíliai rangadót megelőzően elkezdődtek a stadionon kívül. A drukkerek által használt petárdák és füstbombák miatt félórás csúszással indult a végül 2-1-es palermói győzelemmel zárult mérkőzés. Az igazi harc azonban a lefújást követően bontakozott ki, amikor az ingerült drukkerek a rendőrökre támadtak az utcán.

Raciti akkor szenvedett halálos sebeket, amikor az autójába bedobott, házi készítésű petárda éppen az arcán robbant fel. A válságos állapotú rendőrt azonnal kórházba szállították, ám a klinikán, röviddel az orvosi beavatkozás megkezdése után leállt a szíve és már hiába küzdöttek 45 percig életéért, nem tudták megmenteni.

A rendőrség jelentése szerint kilenc embert tartóztattak le és további 25-öt vettek őrizetbe. "Világos üzenetet kell megfogalmaznunk, arra nézve, hogy meg kívánjuk állítani a sport ilyen mérvű elfajzását, ami sajnos egyre többször tapasztalható" - áll Romano Prodi olasz miniszterelnök közleményében, amelyben egyben jelezte, hogy hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze az üggyel kapcsolatban.

A kormány mellett a FIGC is külön lépéseket fontolgat. "Ez nem mehet így tovább. Az olasz futball most leáll és addig nem is folytatódik tovább, amíg nem tudjuk garantálni azokat a súlyos és drasztikus lépéseket, amelyek után nyugodt körülmények között rendezhetőek meg a mérkőzések" - mondta Luca Pancalli, a szövetség elnöke.

Pancalli már a hét elején kilátásba helyezte a Serie A és B felfüggesztését, miután múlt vasárnap az alacsonyabb osztályú Sammartinese-Cancellese összecsapáson kitört tömegverekedésben agyonvertek egy futballmenedzsert.

A pénteki tragédia után Catania polgármestere nyomozást rendelt el a gyilkosság ügyében, a Palermo edzője, Francesco Guidolin pedig döbbenten nyilatkozott: "Nagyon kiábrándult vagyok. Ami péntek este történt, az bűn a sportággal és a várossal szemben is. Ezt meg kell állítani. Amíg nem tudjuk visszaszerezni a sport igazi értékeit, addig nem folytathatjuk tovább."

"Az erőszak minden formája elfogadhatatlan, így nincs helye a futballban. Éppen ezért nem leszünk elnézőek és nem fogadjuk el, sőt ki kell irtanunk. Együtt dolgozunk az olasz futball irányítóival és a hatóságokkal, hogy megoldást találjunk az erőszak továbbgyűrűzése ellen, amely egész Európára jellemző" - mondta közleményében Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) egy hete megválasztott elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS