2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megsértette Mohamedet egy pakisztáni keresztény nő: halálra is ítélhetik

2007. február 03. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Mohamed próféta megsértésének gyanújával - ami akár halálos ítéletet is maga után vonhat - fogva tart a pakisztáni rendőrség egy keresztény nőt, közölte szombaton a hatóság.

A 40 éves pakisztáni asszony, Martha Bibi a hivatali tájékoztatás szerint azt mondta, nem tudta, hogy a bűnéül felrótt szavak kimerítik a blaszfémiát, és megbocsátásért folyamodott.

A nőt egy Cshanga Manga városhoz közeli faluban, Kot Nanak Szinghben állították elő még január 22-én egy falubelije feljelentése alapján. A média csak szombaton kapta fel az ügyet. A vallásgyalázási ügyek viszonylag gyakoriak Pakisztánban, de a halálos ítéletet, amellyel az ilyen vétség sújtható, a bizonyíthatóság nehézségei folytán gyakorlatilag nem alkalmazzák a bíróságok. Az viszont nem ritka, hogy az ilyen gyanúba keveredett személyt meglincseli a tömeg.

Emberi jogi szervezetek szerint az istenkáromlás vádját eléggé sűrűn használják az emberek Pakisztánban vagy azért, mert haragszanak a feljelentettre, vagy mert az más vallású, mint ők. A kormány úgy tervezi, hogy a kérdést szabályozó törvényt megváltoztatja, vélhetően az év végén, jövő év elején esedékes választások után.

A felvilágosult mérséklet filozófiáját hirdető Pervez Musarraf elnök hét évvel ezelőtt már megpróbált változtatni a törvényen, de az iszlámista pártok ellenállásán kísérlete megbukott. Pakisztán 160 milliós lakosságának elsöprő többsége muzulmán, a keresztény kisebbség nem egész 3 százalékot tesz ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS