2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom, Gyurcsány, Szili és a Helsinki Bizottság is elítéli a kordonbontást

2007. február 02. 21:17, utolsó frissítés: 21:17

A Fidesz kordonbontási akciójáról Sólyom László köztársasági elnök közölte, jogellenes volt, "a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni".

A miniszterelnök több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A kormánynak nincs tennivalója az ügyben, csak a rendőrségnek - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, kérve az állampolgároktól és az országgyűlési képviselőktől, hogy


tartsák be a rendet, a normákat.

Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet. Hozzátette: a politikusoknak még a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy önérdeket, saját véleményt érvényesítenek. Itt pedig több, mint látszatról van szó - mondta.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek. Emlékeztetett arra: a parlamenti frakciók hetek óta egyetértenek abban, hogy szükségtelen a kordon a parlament körül, emiatt már több levelet is írt az illetékes szervekhez, akik döntenek arról, hogy fenn kell-e tartani a műveleti területet.

"Nyilvánvaló, hogy a mai események eldöntik, hogy a kordon szükséges-e vagy sem. Sajnálom, hogy ez idáig fajult" - hangoztatta a házelnök.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte, a Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogadhatatlan. Mint mondta, Magyarországon az a törvényes rend, hogy ha valaki demonstrálni akar, akkor azt bejelenti, és nem teszi Európa szégyenévé a Parlament előtti Kossuth teret.

Hangsúlyozta: ha bárki garantálni tudja, hogy senki nem él vissza a gyülekezési joggal, azonnal el lehet bontani a kordont, mert senki nem nézni jó szemmel, hogy a magyar parlament épületét kordon veszi körül. Szerinte azonban ilyen garanciákat adni nem lehet, mert "a játék jelenleg éppen arról folyik, hogyan lehet semmibe venni a Magyar Köztársaság írott és íratlan szabályait". Úgy véli, "ebbe a sorba


állt most be anarchista társaival Orbán Viktor".

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői elbontották a Parlament előtti fémkordont. A rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben, mert - mint mondta -, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megdöbbenésének adott hangot közleményében, mely szerint a cselekmény üzenete: a politikusoknak mindent szabad, a jogszabályok rájuk nem vonatkoznak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint felelőtlen és káros a fideszes képviselők Kossuth téri kordonbontása, ugyanis azt jogi úton kell elérni. A jogvédő szervezet szerint a jogszabályokat az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS