2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tornádó Floridában: eddig 14 halott

2007. február 02. 20:57, utolsó frissítés: 20:57

Legkevesebb 14 ember vesztette életét pénteken a Florida középső részén tomboló viharokban és tornádóban - közölték hivatalos források.

Az eső házakat és egy templomot is elöntött, amely teljesen össze is dőlt, a forgószél pedig egy utánfutót a levegőbe emelt. Az illetékesek egyelőre 14 ember halálát erősítették meg.

A CNN és az ABC hírtelevíziók szerint a vihar álmukban lepte meg az embereket, és tetemes károkat okozott. Egy helyi illetékes szerint a lehető legrosszabb pillanatban, amikor a lakosság nagy része már aludt, és hirtelenszerűen csapott le az ítéletidő. A floridai Lake megyéről készült légi felvételek letarolt vidékeket és romhalmazzá vált házak százait mutatták.

A helyi hatóságok jelentése szerint a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 220 kilométeres sebességet is.

Mintegy 20 ezren maradtak áram nélkül, és egy autóutat is lezártak, mert a vihar miatt több baleset történt. Egy helyi televíziós állomás szerint egy kamion "darabjaira szakadt".

A meteorológia szolgálat péntek reggel tornádóriadót rendelt el a félsziget középső részére, a nyugati parton lévő Tampa és a keleti part közelében fekvő Orlando közötti térségben. Ez utóbbi város közelében vannak az amerikai űrrepülőgépek indítóállásai és a világhírű Disney-park.

Charlie Crist kormányzó négy megyében rendelt el szükségállapotot, és a jelenlegi legfontosabb feladatot a kutatásban, valamint a mentésben jelölte meg, egyben elhalasztotta a szövetségi állam költségvetésének ismertetésére vonatkozó programját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS