2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaszi hadjárat indul?

2007. február 02. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

A „tavaszi hadjárat" megkezdését jelentette be ”az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő pénteki közleményében. „A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja példamutató történelmi tettet hajtott végre, amikor polgári engedetlenség keretében lebontotta a Parlament épülete köré emelt - a posztkommunista rendőrállam jelképeként számon tartott - vaskerítést" - írja.

„A Kossuth tér bátor felszabadítása ismételt lehetőséget teremt a magyar demokráciáért küzdő egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportoknak, hogy megkezdjék a valódi rendszerváltást beteljesítő tavaszi hadjáratukat. Közös nemzeti akarattal végrehajtjuk azt a nemes szándékunkat, amelyet 2006 őszén elkezdtünk!" - áll a közleményben, amely szerint hitükben megerősödve folytatják az egész országra kiterjedő morális forradalmukat.

„A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén,


előrehozott választásokat szoktak tartani”

- jelentette ki a történtek kapcsán Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere pénteken a Hír Televíziónak adott interjújában.

„Az európai uniós parlamenti demokráciákban hasonló súlyos válság esetén jellemzően lemond a kormány, és új választásokat írnak ki. A magyar alkotmány szűkre szabja azt, hogy mikor lehet új választásokat kiírni (...), hol a határ, ameddig a kormány a felelőtlenségében és az ország tönkretételében elmehet" - mondta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint azonban


senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket,

és nem érvényesítheti az akaratát a rendőri fellépéssel szemben; a kormányfő több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását pénteken. Gyurcsány hangsúlyozta: a kormánynak nincs tennivalója az ügyben, csak a rendőrségnek. Az kérte az állampolgároktól és az országgyűlési képviselőktől, hogy tartsák be a rendet, a normákat. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

A kormányfő ennek veszélyére egy példával hívta fel a figyelmet: mi lenne akkor, ha egy közlekedési szabálysértésnél az autós nekitámadna a rendőrnek, mert szerinte jogszerűtlenül járt el. „Az, hogy mi a véleményünk, a rendőrség adott intézkedése jogszerű-e vagy sem, nem hatalmaz fel bennünket arra, hogy azzal szemben fellépjünk. Ez adja a köztársaság erejét, a rendet. Ha nincsen rend, akkor bajban van az ország" - mondta. Hozzátette: a politikusoknak még a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy önérdeket, saját véleményt érvényesítenek. Itt pedig több, mint látszatról van szó - vélekedett.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette a kordonbontási akciót. Szerinte


a rendőröknek "tettenérés" esetén "megfelelő eljárást" kell alkalmazniuk az országgyűlési képviselőkkel szemben is.


Hangsúlyozta, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben, mert mint mondta, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.

Mintegy erre reagálva, Morvai Krisztina, az október 23-i budapesti erőszakos eseményeket vizsgáló civil jogászbizottság társelnöke szerint


a kormány kézi vezérléssel kívánja irányítani és brutalitásra, jogellenességre bújtja fel a rendőrséget.

A jogász Petrétei József igazságügyi miniszternek és Bene László országos rendőrfőkapitánynak címzett nyílt levelében felhívja a figyelmet a kormányszóvivő pénteki nyilatkozatára, amelyben - mint írja - Danks Emese "fenyegetően jelentette be: a rendőrség minden eszközt bevet a demonstrálókkal szemben".

Morvai Krisztina szerint a kormányszóvivő a rendőrség stratégiájáról már akkor nyilatkozott, amikor a rendőrség képviselője még csak azt közölte, hogy elemzik a helyzetet. Hozzátette: aggodalommal és sajnálattal látta, hogy a Kossuth téren tartózkodó rendőrökön továbbra sincs azonosítójel, ami pedig "durva törvénysértés", ezért felkéri a minisztert és az országos főkapitányt, hogy azonnal rendeljék el az azonosítójelek feltételét.


„A képviselők nem polgári engedetlenségi akciók szervezésére kaptak felhatalmazást


a választóktól, hanem hazánk jövőképességének megteremtésére” - közölte Kóka János gazdasági miniszter, aki párbeszédet, egyeztetést kezdeményez az ügyről. A liberális politikus felvetette, hogy tárgyalóasztal mellett állapodjanak meg a pártok arról, hogy a parlamenti demokrácia keretein belül miképpen bonthatnák le a félelem és a Parlament kordonjait egyszerre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS