2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blair: “még egy darabig el kell engem viselniük”

2007. február 02. 12:20, utolsó frissítés: 12:20

Tony Blair brit miniszterelnök pénteken úgy vélekedett, hogy rossz döntés volna, ha a kormányzó Munkáspártnak nyújtott pártadományok ügyében indult rendőrségi vizsgálat miatt lemondana tisztségéről.

”Nem hiszem, hogy helyes volna így tenni, ez különösen helytelen volna, amikor a vizsgálat még folyamatban van, és nem jutott semmilyen eredményre. Ezért egy kis ideig még el kell engem viselniük” – mondta a BBC rádiónak adott nyilatkozatában. Vitatta egyúttal, hogy a nyomozás "zavarná" vagy bármilyen módon hátráltatná a kormány munkáját.

A miniszterelnök, aki a brit baloldal történetében rekordot döntve egymás után háromszor nyert választást a Munkáspárt élén, már korábban egyértelművé tette, hogy az idén távozik, ennek pontos dátumát azonban nem fedte fel. Az általános várakozás szerint ez nyár közepén lehet esedékes, de londoni kommentátorok véleménye szerint, ha a vizsgált ügyben addig bárki ellen hivatalosan vádat emelnek, Blair pozíciója abban a pillanatban tarthatatlanná válik. David Cameron, a konzervatív ellenzék vezére szerdán távozásra szólította fel a "nemzet érdekében" és pártján belül is felerősödtek a bírálatok.

A miniszterelnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy a kormányfőt múlt pénteken, másfél hónapon belül másodszor hallgatta ki tanúként a Scotland Yard a Munkáspártnak nyújtott, törvénybe ütköző módon állítólag nemesi kiváltságokkal jutalmazott titkos magánhitelek ügyében. A múlt pénteki meghallgatás óta – immár másodszor – őrizetbe vették Lord Michael Levyt, Tony Blair személyes kampánypénz-felhajtó megbízottját és szoros politikai szövetségesét, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozására szőtt összeesküvés gyanúja címén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS