2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többezer gyerekkatona szolgál még mindig a nepáli maoisták seregében

2007. február 01. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

A Human Rigts Watch (HRW) amerikai emberjogi szervezet felszólította csütörtökön a nepáli maoistákat, hogy engedjék szabadon azt a több ezer gyermekkatonát, akik a tavaly novemberben a kormánnyal aláírt békeszerződés rendelkezései ellenére továbbra is a seregükben szolgálnak.

"A maoistáknak el kell engedniük a gyerekeket" - követelte Sam Zarifi, a HRW ázsiai kirendeltségének kutatási igazgatója, aki csütörtökön hozta nyilvánosságra a szervezet Nepálról készített jelentését. Ebben azzal vádolják az egykori lázadókat, hogy továbbra is fiatalkorú harcosokat toboroznak, annak ellenére, hogy 2006. november 21-én békeszerződést írtak alá a nepáli kormánnyal. A HRW adatai szerint több mint 4500 maoista katona 18 éves kora előtt került a lázadók seregébe.

Dinanath Sarma
, a maoisták egyik vezetője ugyanakkor határozottan tagadta az emberjogi szervezet állításait, és hangsúlyozta, hogy mozgalmuk nem foglalkozik gyermekkatonák toborzásával.

A jelenleg az átmeneti parlamenti helyek negyedével rendelkező egykori lázadóknak a megállapodás értelmében hamarosan részt kell venniük egy nemzeti egységkormányban. A békekötéskor lemondtak a fegyveres harcról, a gyilkosságokról, a katonák besorozásáról, illetve ígéretet tettek arra, hogy gerillacsoportból politikai párttá alakulnak át. A maoisták ebben a hónapban az ENSZ felügyeletével megkezdték fegyvereik egy részének leadását, valamint 35 ezer katonájuk nyilvántartásba vételét és elszállásolását. Nepálban közel 13 ezer halálos áldozatot követelt a tíz évig tartó polgárháború. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS