2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felhatalmazták Chávezt, hogy szocialista forradalmat csináljon

2007. február 01. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

A venezuelai parlament rendkívüli jelleggel különleges felhatalmazást adott szerdán Hugo Chávez elnöknek meghirdetett "szocialista forradalmának" végrehajtásához: a törvényhozó testület feljogosította az államfőt arra, hogy tizennyolc hónapon át rendeletekkel kormányozza a dél-amerikai államot tizenegy stratégiai területen.

A képviselők előbb a parlament üléstermében adták áldásukat a "felhatalmazási törvényre", majd kivonultak Caracas egyik központi terére, és ott, mintegy politikai nagygyűléssé alakítva át a parlamenti ülést, kézfeltartással újra megszavazták a jogszabályt.

A caracasi törvényhozásban jelenleg csak Chávez-párti képviselők vannak, mert az ellenzék bojkottálta a 2005-ös választásokat, így nem meglepő, hogy nem volt ellenszavazat. Az államfő egyebek közt az állami szervek, a közigazgatás, a gazdasági szerkezet, az energiapolitika, a társadalmi viszonyok, a pénzügyek, az adórendszer és a hadsereg átalakításához kapott szabad kezet a következő másfél esztendőre.

A második hatéves elnöki időszakát töltő venezuelai elnök nemrégiben jelentette be, hogy "a XXI. század szocializmusának felépítésére" törekszik. Nem részletezte, mit jelent ez, de külföldi elemzők szerint számolni kell egyebek közt a központi bank önállóságának megszüntetésével, valamint az energiaipar és a távközlés államosításával. Chávez annyit árult el eddig terveiből, hogy olyan alkotmánymódosítást akar keresztülvinni népszavazással, amely lehetővé tenné számára, hogy akárhány alkalommal pályázhasson az elnöki tisztségre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS