2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sydney pár évtized múlva lakhatatlanná válik?

2007. január 31. 16:11, utolsó frissítés: 16:12

Ha Sydney lakossága nem csökkenti le több mint 50%-kal a vízfogyasztását az elkövetkező 20 évben, a várost lehetetlen lesz fenntartani – írja a BBC egy új jelentésre hivatkozva, amelyet az ausztrál Közegészségügyi Tudományos és Ipari Kutatószervezet készített.

A klímaváltozás várható hatásait elemző tanulmány szerzői szerint Ausztráliát jóval inkább sújtja a felmelegedés, mint a többi országot: a kontinensen 5 Celsius-fokkal lesz nagyobb az átlaghőmérséklet-növekedés, mint globális szinten. Sydney lakóinak gyakorlatilag állandósuló szárazsággal kell szembesülniük.

A gyakran a világ legélhetőbb városaként bemutatott Sydney 2070-re teljesen más képet mutat majd, ha a globális felmelegedést nem lehet csökkenteni. A szárazság mellett bozóttüzek, váratlan viharok pusztítanak az óceánparton, ahol most turisták és starndolók ezrei üdülnek. 2070-re 40%-kal kevesebb eső esik a térségben, ami súlyos vízhiányhoz és a bozóttüzek gyakoribbá válásához vezet. Sydney olyanná válik, mint a száraz, lakhatatlan városok a kontinens belsejében.

New South Wales kormánya – amely a jelentést megrendelte –, olyan katasztrófaforgatókönyvnek nevezte a tanulmányt, amelyet azonban figyelembe kell venni.

Az Egyesült Államok mellett Ausztrália a másik ipari nagyhatalom, amely nem írta alá a kiotói szerződést. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS