2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kórházi helyfoglalás igazolásával engedik be Hongkongba a várandós nőket

2007. január 31. 15:38, utolsó frissítés: 16:30

A kínai kismamák, akiknek állandó lakhelye nem Hongkong tartományban van, ezentúl csak a kórházi számlák előzetes kifizetését igazoló számla felmutatásával léphetnek be a város területére – írja a BBC.

Hongkong Kínától viszonylagos függetlenséget élvez. Az itt szülő nőkre nem érvényes a kínai állam egykepolitikája, ugyanakkor a szegényebb tartományokból érkező anyák azt remélik, ha Hongkongban szülnek, gyereküknek joga lesz a fejlett hongkongi egészségügyi és oktatási ellátás előnyeit élvezni.

Akik már hét hónapos terhesek, csak a kórházi költségek kifizetésének igazolásával léphetik át a tartomány határát. Tavaly 12 ezer, a szárazföldről érkező kínai nő szült a szigetekből és egy félszigetből álló tartományban, nagyon megterhelve a kórházak és az egészségügyi ellátórendszer költségvetését. Mostantól a kórházaknak fel kell állítaniuk egy beutalási kvótát a nem helybeli kismamák számára, akik ráadásul duplaannyit kell fizetniük, mint a hongkongiaknak.

A hongkongi egészségügyi igazgatóság orvosi felügyeletet küld a határokra, hogy segítsenek a bevándorlási ügyosztálynak a határozat betartásában. A kínai hatóságok diszkriminatívnak nevezték az intézkedést, amely a más nemzetiségű (külföldi) nőkre nem vonatkozik. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS