2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pakisztán hazapakolna 3 millió afgán menekültet

2007. január 31. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Az iszlámábádi vezetés és a NATO egyetért abban, hogy a Pakisztánban élő 3 millió afgán menekült biztonsági kockázatokat jelent, s szükség lenne az érintettek hazatelepítésére - ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Saukat Azíz pakisztáni miniszterelnök folytatott kedden Brüsszelben a NATO vezetőivel.

A megbeszélések középpontjában a pakisztáni afgán menekülttáborok bezárásának kérdése állt: szakértők szerint ugyanis ezek a táborok toborzóhelyként szolgálnak az afgán szélsőségesek számára.

Ugyanakkor egy magát megnevezni nem kívánó NATO-illetékes szerint a bezárásról, a menekültek hazatéréséről Pakisztánnak, Afganisztánnak és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kellene majd alaposan egyeztetnie, a megfelelő menetrendet kidolgoznia, hiszen az nem megoldás, ha


hárommillió embert egyszerűen átküldenek a határon,

a megfelelő életfeltételek biztosítása nélkül. Ráadásul - mint mások rámutattak - a menekülttáborok számos lakója már eleve Pakisztánban született, s nem is akar visszatérni Afganisztánba. Így a hazatérés csak fokozatos és önkéntes lehet.

Saukat Azíz elmondta, hogy a pakisztáni kormány első lépésként két menekülttábor bezárását, pontosabban afgán területre való áthelyezését tervezi. Egyben kérte a nyugati államokat, hogy bírálatok helyett inkább segítsék Pakisztánt az afganisztáni határszakasz jobb ellenőrzésében, adjanak technikai eszközöket, illetve hírszerzési adatokat.

Afganisztánban pedig indítsanak be egy új, a II. világháború utáni európai helyreállítási programhoz, a Marshall-tervhez hasonló újjáépítési akciót. Ezzel megszerezhetnék a lakosság támogatását, s egyben csökkenthetnék a helyi hadurak és a kábítószer-kereskedők befolyását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS