2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fasiszta eszmék egy szlovák közintézmény kiadványának mellékletében

2007. január 31. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

A minap derült ki, hogy a hazafias hagyományokat ápoló szlovák közintézmény, a Matica Slovenská egyik nyitrai kiadványának mellékleteként újfasiszta és magyarellenes eszméket népszerűsítő brosúra jelenik meg rendszeresen a Nemzet joga (Právo národa) cím alatt.

A kiadó indoklása szerint a Matica Slovenská nyitrai helyi szervezetének művelődési háza azért vállalt közösséget az újfasiszta nosztalgiákat ápoló Szlovák Megújhodási Mozgalommal (SHO), mert a hírmondóikat közös kiadványként olcsóbban tudják megjelentetni.

Az SHO következetesen törekszik a második világháború alatt fennállt szlovák fasiszta bábállam háborús bűnökért kivégzett vezetője, Jozef Tiso rehabilitálására, mert úgy látja, a szlovákok akkori, első államalakulata a nemzet történelmének legdicsőségesebb korszaka volt. A közös kiadvány weboldalán többek közt a magyarellenes hangvételű cikkekhez hozzászólók hazaárulónak nevezték Malina Hedviget, a nyitrai magyarverés áldozatát.

"Miután a Matica Slovenská pedig a törvényből kifolyólag egy közszolgálati intézmény, amelyre az állam a kultúra és tudomány terén egy egész sor feladatot delegál, a Právo Národa hasábjain terjesztett nézetek egyszersmind állami, vagy legalábbis az állam által elismert nézetekké válnak" - írja a pozsonyi Új Szó.

"A Matica Slovenská magyarellenes és fasizmussal kacérkodó nézetei régóta ismertek. A két Dzurinda-kormány sem tudott vagy akart ezzel nyíltan szembenézni." Most, a "Fico-Slota-Meciar hármas" megduplázta a Matica költségvetését, így várható, hogy az évi negyvenmillió koronával gazdálkodó "Matica által vallott, vagy a véleménypluralitás nevében megtűrt nézetek is egyre nagyobb teret kapnak a közéletben, állami támogatással", ami nagyon veszélyes lehet - fejezi be a lap. (mti, új szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS