2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia szakítana a Koszovó függetlenségét elismerő államokkal

2007. január 31. 12:50, utolsó frissítés: 12:52

Vojislav Kostunica szerb ügyvezető miniszterelnök a diplomáciai kapcsolatok megszakításáig is hajlandó elmenni azokkal az országokkal, amelyek elismerik Koszovó bármilyen formában megvalósuló függetlenségét - tudta meg a Blic című belgrádi újság.

A lap szerdai számában arról a tárgyalásról tudósít, amelyet Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) küldöttsége folytatott Boris Tadic államelnökkel a január 21-i parlamenti választás nyomán megalakítandó új kormányról.

A konzultáción a DSS képviselői azt mondták, hogy pártjuk csak akkor vesz részt az új kormányban, ha az magáévá teszi Koszovóval kapcsolatos álláspontját. Boris Tadic, aki egyben a választáson a második legjobb eredményt elért Demokrata Párt (DS) elnöke is, hétfőn kezdte meg konzultációit a parlamentbe jutott pártok képviselőivel, s azok befejezése után ad megbízást valakinek kormányalakításra.

Mivel a legerősebb pártnak, a szerb radikálisoknak nincs megfelelő többséget biztosító szövetségesük, természetes lenne, hogy a három demokratikus irányultságú, és együtt biztos parlamenti többséggel bíró párt - a DS, a DSS és a G17 Plusz - alakítson kormányt.

A DS és a DSS viszonya azonban személyi ellentétektől terhelt, s mint most kiderült, Koszovó kérdésében is élesen elüt az álláspontjuk, mivel a DS - bár szintén az elszakadni akaró tartomány Szerbián belül maradásának a híve - nem kívánja kockára tenni Szerbia európai integrálódását Koszovó miatt.

Ebben a kérdésben a DSS a vele eddig együtt kormányzó G17 Plusszal is szembe kerülhet, mivel annak az álláspontja is sokkal enyhébb az övénél: azt kívánja, hogy békés úton valódi kompromisszumos - albánok és szerbek számára egyaránt elfogadható - megoldást találjanak Koszovó státusának kérdésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS