2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb atomrobbantással fenyegetőzik Észak-Korea

2007. január 31. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Újabb kísérleti atomrobbantás tervének bejelentésével fenyegetőzött egy meg nem nevezett észak-koreai tisztségviselő arra az esetre, ha nem oldódik meg záros határidőn belül a Phenjan elleni amerikai pénzügyi büntetőintézkedések feloldásáról szóló vita. A tisztségviselő szavait egy hozzá közel álló forrás ismertette szerdán a brit hírügynökséggel.

Washington pénzhamisítással és pénzmosással vádolja Észak-Koreát, és erre hivatkozva vezetett be ellene pénzügyi szankciókat. A két fél között tavaly kétoldalú tárgyalások kezdődtek ezek esetleges feloldásáról.

A kétoldalú tárgyalások amerikai küldöttségének vezetője, Daniel Glaser kedden Pekingben találkozott az észak-koreai küldöttséggel. Beszámolt arról, hogy a tárgyalások, ha lassan is, de haladnak, és hogy megalkották a továbbiak "keretét". Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők az állítólagos jogsértő műveletekkel kapcsolatban átadták bizonyítékaikat az észak-koreaiaknak.

A szerdán nyilatkozó forrást tájékoztató észak-koreai tisztségviselő szerint azonban az Egyesült Államok nem tudott bizonyítani semmilyen jogsértő tevékenységet, és emiatt az észak-koreai fél hangot is fog adni sérelmének a február 8-ára Pekingbe kitűzött hatoldalú tárgyalásokon.

A kínai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy február 8-án tartják az Észak-Korea okozta nemzetközi atomválság megoldásáról szóló hatoldalú tárgyalások következő fordulóját. Ezen az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea annak reményében ül majd le ismét tárgyalni, hogy sikerül megállapodni Észak-Koreával a 2005. szeptemberi közös nyilatkozat legalább részleges végrehajtásáról. Ebben Phenjan vállalta, hogy gazdasági és biztonsági garanciákért cserébe leszereli atomfegyvereit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS