2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízezrek tüntettek a beidézett baszk kormányfő mellett

2007. január 30. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Több tízezezren tüntettek hétfő este az észak-spanyolországi Bilbaóban amiatt, hogy bíróság elé idézték Juan José Ibarretxe baszk kormányfőt, mert találkozott a betiltott baszk szakadár párt, a Batasuna vezetőjével, Arnaldo Otegivel – jelenti a Vasco Press baszk hírügynökség. Ibarretxének szerdán kell megjelennie a baszkföldi felsőbíróságon, és számot adnia a hivatalosan megtartott tavaly áprilisi találkozóról, amelyen a Batasuna két másik vezetője is részt vett.

A spanyol hatóságok azért tiltották be a Batasunát, mert gyanújuk szerint kapcsolatot tart fenn a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezettel. A tüntetést a Baszkföldön kormányzó három koalíciós párt és a Batasunához közel álló, szintén függetlenségpárti, baloldali Aralar szervezte. A helyi rendőrség becslése szerint 40-45 ezren vettek rajta részt.

A demonstráció részvevői tiltakoztak "az igazságszolgáltatás átpolitizálása" ellen, amelynek révén szerintük Madrid "arra törekszik, hogy megsemmisítse Ibarretxe alapvető jogait és intézményi felelősségét". "Követeljük, hogy azonnal zárják le a lehendakari (a baszk autonóm kormány vezetője) elleni büntetőeljárást" – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a tüntetés végén olvasott fel két korábbi baszk miniszterelnök.

A bíróság azt vizsgálja, hogy Ibarretxe "együttműködött-e" a három Batasuna-vezetővel az "engedetlenség vétségében", ugyanis a spanyol törvények tiltják, hogy a betiltott baszk párt tagjai bármilyen politikai tevékenységet folytassanak. A párt vezetőjének, Oteginek kedden kell megjelennie a bíróság előtt ugyanebben az ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS