2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizs: egyre több baloldali értelmiségi támogatja Sarkozyt

2007. január 30. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

A hagyományosan inkább a baloldalhoz húzó francia értelmiség egy része a jobboldali Nicolas Sarkozy mögé sorakozik fel a Libération keddi elemzése szerint. André Glucksmann a Le Monde keddi számában, publicisztikában indokolta, hogy miért a jobboldali elnökjelöltet fogja támogatni.

Sarkozy elődje, Jacques Chirac módszerét követve úgy próbálja elcsábítani a baloldali gondolkodókat, hogy négyszemközti reggelikre és ebédekre invitálja őket, akik utána sorra nyilatkoznak a belügyminiszter éles elméjéről, udvariasságáról, hazafiságáról vagy bátorságáról, amellyel kockázatokat vállal elnökjelöltként – írja a Satre alapította, baloldali Libération.

Glucksmann választását elsősorban Sarkozy külpolitikáról szóló megnyilatkozásaival magyarázta; Csecsenföld, a Líbiában elítélt bolgár ápolónők, a dárfúri válság és a munkájuk közben meghalt újságírókról való megemlékezés kapcsán, amely témákról a baloldali jelölt eddig egyetlen szót sem ejtett.

Pascal Bruckner
, a Le Meilleur des Mondes című folyóirat elindítója mellett Marc Weitzmann, az Inrockuptibles irodalomkritikusa elsősorban az egyenlősdi megkérdőjeleződést és az érdem alapján szerveződő társadalom felrajzolását méltatta Sarkozy megszólalásaiban.

Egy másik új filozófus, Bernard-Henry Lévy ugyanakkor fenntartásokkal, de a szocialista jelölt mellett foglalt állást: "(Ségolene Royal) azt mondja, hogy először meg akarja az embereket hallgatni, és ezt a módszert tiszteletben kell tartani". A baloldallal szemben gyakran kritikus Charlie Hebdo című szatirikus hetilap főszerkesztője, Philippe Val azt hangsúlyozza: "Royal félelmet kelt azokban, akiket elsősorban a külpolitika érdekel, mert arról semmit konkrétat nem mond. De akkor is Sarkozy a veszélyesebb". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS