2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyorsan bevethető amerikai egységeket küldenek Afganisztánba

2007. január 30. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Az Amerikai Egyesült Államok gyorsan bevethető erőket küld az ENSZ-megbízatással Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) megerősítésére - közölték hétfőn Kabulban hivatalos források.

Az Afganisztánba érkező amerikai egységek parancsnoka valószínűnek tartja, hogy a tálib harcosok a tavalyi 139 öngyilkos bombamerénylethez képest is több merénylet végrehajtására készülnek ebben az évben. David M. Rodriguez vezérőrnagy szerint a katonai vezetők az időjárás enyhülésével mindenféle támadás fokozódásától tartanak.

Rodriguez hétfőn a Pakisztánnal határos Paktika tartományban járt, ahol a kormányzótól és katonai vezetőktől kapott tájékoztatást. Paktika kormányzója elmondta, hogy a tálib harcosoknak a pakisztáni határ túloldalán vannak harcállásaik, és reményét fejezte ki, hogy az amerikai katonák többek között segítenek megakadályozni a harcosok tartományba való beszivárgását.

David M. Rodriguez vezérőrnagy az Afganisztánban harcoló amerikai erők parancsnokától, Benjamin Freakley vezérőrnagytól pénteken átveszi az amerikai egységek irányítását.

Az amerikai 82. légiszállítású hadosztály mintegy hétszáz katonája az ázsiai ország nyugtalan déli tartományában, Kandahárban állomásozik majd, különleges események bekövetkeztekor Afganisztán bármely tartományában gyorsan bevethető lesz - mondta Thomas Collins NATO-szóvivő.

Az ISAF megerősítésére érkező gyorsan bevethető csapatok ejtőernyős ugrással közvetlenül a bevetés helyére dobhatók. A katonák állomáshelyük elfoglalása jövő héten fejeződik be, s ezzel első ízben egészülnek ki az Afganisztánban szolgálatot teljesítő egységek egy különféle feladatokra alkalmas, nagyon gyors reagálású egységgel, amely az egész országban azonnal bevethető - tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államok a múlt héten arra tett ígéretet, hogy az amerikai katonák ISAF-on belüli, jelenleg 11 500 fős létszámát 3500 fővel növeli.

Jelenleg 33 ezer ISAF-katona tartózkodik Afganisztánban. Washington múlt csütörtökön jelentette be az Afganisztánban tartózkodó haderő jelentős bővítését a tálib radikálisok növekvő ellenállásának megtörésére. David Richard, az afganisztáni NATO-erők parancsnoka már hónapokkal ezelőtt kérte egy gyorsan bevethető alakulat térségbe vezénylését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS