2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Békét kötne Észak-Koreával az USA és Dél-Korea

2007. január 30. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Az Egyesült Államok és Dél-Korea a múlt héten egy Észak-Koreával kötendő békeszerződés lehetőségéről tárgyalt, hogy hivatalosan is véget vessenek az 1950-53 között zajló koreai háborúnak - közölték kedden hivatalos szöuli források.

Egy magát megnevezni nem kívánó dél-koreai külügyi illetékes szerint a téma egy magas rangú amerikai külügyi tisztviselő szöuli látogatásán merült fel. A Dong-A Ilbo című dél-koreai napilap úgy tudja, hogy az amerikai diplomata megismételte azt az ajánlatot, amelyet George Bush amerikai elnök tett Ro Mu Hjon dél-koreai államfőnek tavalyi csúcstalálkozójuk alkalmával.

"Ha Észak-Korea felajánl egy menetrendet, amely szerint befagyasztja vagy leszereli nukleáris létesítményeit, Dél-Korea és az Egyesült Államok hajlandó lesz tárgyalni egy békeszerződés aláírásáról Észak-Koreával" - idézte a lap a nem azonosított illetékest.

1953-ban csupán tűzszünetet kötöttek a szembenálló felek a koreai harci cselekmények befejezésekor. Észak-Korea többször is jelezte szándékát, hogy "normalizálná" kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Washington is hajlik erre, hogy ezáltal megkönnyítse a pekingi hatoldalú tárgyalásokat, amelyeken több mint három és fél éve próbálják rávenni Phenjant arra, hogy mondjon le nukleáris arzenáljáról.

A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével folyó tárgyalások tokiói bejelentés szerint február 8-án folytatódnak; a remények szerint sikerül megállapodni Észak-Koreával a 2005. szeptemberi közös nyilatkozat legalább részleges végrehajtásáról. Ebben Phenjan vállalta, hogy gazdasági és biztonsági garanciákért cserébe leszereli atomfegyvereit.

A kétoldalú tárgyalások amerikai küldöttségének vezetője, Daniel Glaser, aki a terrorizmus finanszírozása és a pénzügyi bűncselekmények ellen fellépő pénzügyminisztériumi főosztály vezetője, éppen kedden találkozik Pekingben az észak-koreai küldöttel.

Washington pénzhamisítással és pénzmosással vádolja Észak-Koreát, és erre hivatkozva vezetett be ellene pénzügyi szankciókat. A decemberi tárgyalásokon az amerikai fél azt az elvárást fogalmazta meg, hogy Phenjan vessen véget az olyan jogsértő pénzügyi műveleteknek, mint az amerikai valuta hamisítása, illetve a drogkereskedelemnek. Phenjan pedig azt követelte, hogy Washington oldja fel egy 24 millió dolláros számlája zárlatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS