2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó hónapokon belül kihirdeti függetlenségét?

2007. január 28. 15:32, utolsó frissítés: 15:35

Koszovó az EU és a NATO hallgatólagos támogatásával néhány hónapon belül kihirdeti függetlenségét – írta magas rangú nyugati diplomatára hivatkozva a hétvégi Financial Times. A londoni üzleti napilap forrásai szerint a tartomány azután nyilvánítja magát függetlenné, hogy megszületik az ENSZ-határozat jövőbeni kormányzati rendszeréről. A FT szerint ezután az EU és a NATO tagállamai is függetlenként fogják elismerni Koszovót.

Az egyik név nélkül idézett nyugati diplomata megfogalmazása szerint "egy adott államra tartozik annak meghatározása, hogy állam-e, és a többiek dolga eldönteni, hogy ezt elismerik-e ... és itt ez fog történni". Az illető hozzátette, jóllehet az EU el fogja ismerni Koszovót független államként, Szerbia nem.

Nyugati diplomaták szerint azonban Koszovó függetlenségének kétoldalú elismerése az egyetlen kiút a jelenlegi viszályból. De azért elismerik: kemény munkával lehet csak megakadályozni, hogy Szerbia ellenállása megingassa a térség stabilitását – áll a Financial Timesban.

A brit lap szerint az EU és az Egyesült Államok Koszovót tartja a legfőbb instabilitási tényezőnek Európa legkevésbé stabil térségében, és mindenképpen szeretnék elejét venni a 2004. márciusihoz hasonló, újabb koszovói albán zavargásoknak, vagy a tartomány felosztására irányuló esetleges belgrádi kísérletnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS