2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier: muzulmán miniszter az izraeli kormányban

2007. január 28. 15:29, utolsó frissítés: 15:35

Első ízben neveztek ki egy muzulmán arabot miniszternek az izraeli kormányba: Gáleb Madzsadle tárca nélküli miniszter lesz – jelentette be vasárnap Ehud Olmert kormányfő hivatala. Az 53 éves Madzsadle, a baloldali Izraeli Munkapárt parlamenti képviselője a szintén munkapárti Ofir Pinesz-Paz helyébe lép. Utóbbi a tudományos, kulturális és sporttárcát birtokolta, de tavaly októberben lemondott tisztségéről, amiatt tiltakozva, hogy bekerült a kormányba a szélsőjobboldali Iszrael Beitenu párt és vezetője, Avigdor Liberman.

Az arab politikus az eredeti tervek szerint átvette volna Pinesz-Paz területeit, de most – elsősorban Olmert nyomására – be kell érnie egyelőre a tárca nélküli miniszterséggel.

"Megtörtént az első lépés, és ez az idetartozás érzését adja az izraeli araboknak idetartozás érzését" – mondta az új miniszter a katonai rádiónak azután, hogy a kabinet jóváhagyta kinevezését. (Az egyetlen ellene voksoló Liberman volt, aki miniszterelnök-helyettes és a stratégiai ügyek minisztere.)

"Történelmi lépésnek tekintem ezt az egyenlőség és a béke felé a térségben" – jelentette ki a kabinetülésen Amír Perec védelmi miniszter, munkapárti vezető az Ynet hírportál, a Jediót Ahronót napilap netes változata szerint.

Az arabok az izraeli népesség mintegy húsz százalékát alkotják, és régóta panaszolják, hogy másodrendű állampolgárokként kezelik őket az országban. Izrael tisztviselők tagadják ezt, azt hangoztatva, hogy az arabok nagyobb politikai szabadságot élveznek Izraelben, mint bárhol a muzulmán világban, és erős parlamenti képviseletük van.

Eddig egyedüli arabként a drúz Szaláh Taríf lett 2001-ben az izraeli kabinet első nem zsidó tagja. Őt is az Izraeli Munkapárt delegálta, ő is tárca nélküli miniszter volt, de kilenc hónap múltán lemondani kényszerült korrupciós vádak miatt. (reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS