2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Nem vagyok rasszista. Aki ismer, az szeret", háborodott fel Le Pen

2007. január 27. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Tagadta maga és pártja rasszista mivoltát szombaton Londonban megjelent nyilatkozatában Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, aki szerint ezt a jelzőt "a kommunisták" aggatták rá. A francia szélsőjobb fő erejének elnökválasztásra készülő vezérével a The Daily Telegraph készített interjút.

Le Pen közölte: tettekkel tudja igazolni, pártja nem fajgyűlölő vagy antiszemit. Amikor ugyanis először választották képviselővé, választási listájának második helyén "egy fekete" állt, ami "kissé furcsa lenne egy rasszista részéről. Irodámban zsidók, arabok és feketék is dolgoznak ... mit kellene még tennem azért, hogy ne bélyegezzenek rasszistának?" – mondta.

Le Pen szerint a "rasszista", "idegengyűlölő", "antiszemita" címkéket a Kommunista Párt osztogatja, "ők azok, akik Franciaországban meghatározzák, hogy mi erkölcsös és mi erkölcstelen".

Mi a véleménye ma a náci gázkamrákról tett, azokat "a történelem részletkérdésének" minősítő korábbi kijelentéséről? – hangzott a következő kérdés. A Nemzeti Front vezetője kijelentette: ezt húsz évvel ezelőtt mondta, de még most is mindenki ezt veti a szemére, köztük "a kommunisták, akiknek 100 millió halott terheli a lelkiismeretüket".


Hozzátette: nem azt mondta, hogy a gázkamrák nem léteztek,

hanem azt, hogy a II. világháború történetének tragikus epizódját jelentették, de csak egyik elemét annak a történetnek, amelybe 60 millióan haltak bele. Le Pen szerint a gázkamrákról sem Churchill, sem de Gaulle, sem Sztálin, "sem senki más" háborús emlékirataiban nem esik szó.

A francia politikus az interjúban kiállt azon korábbi kijelentése mellett is, amely szerint Franciaország náci megszállása "nem volt kivételesen embertelen". Szavai szerint a Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban vagy máshol történtekkel összehasonlítva "ez egyértelmű".
Hozzátette: vannak bizonyos témák, amelyekről "az ember nem mondhatja el a véleményét, akkor sem, ha igaza van".

A Telegraph felidézi, hogy a politikust többször elítélték rasszizmus és gyűlöletre uszítás címén; egyszer azon kijelentése miatt, hogy "a fajok nem egyenlők", 1997-ben ,eg azért, mert azt mondta, hogy Jacques Chirac államfőt "zsidó szervezetek pénzelik".

Le Pen az interjúban azt is kifejtettet: kíváncsi lenne, bárki tudna-e neki tulajdonítani olyan kijelentést, szándékot vagy cselekedetet, amelyet szélsőségesnek lehetne minősíteni. "Ha valaki ismer, az szeret – de legalábbis kevésbé utál" – magyarázta.

Le Pent a legutóbbi európai parlamenti választások egy manchesteri kampányrendezvénye után kis híján meglincselték a jelenléte ellen tiltakozó brit tüntetők, és csak szoros rendőri gyűrűben tudott elmenekülni a helyszínről. A rendezvény a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt választási kampányának volt a része. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS