2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Van két gyanúsított Litvinyenko-ügyben: mindketten volt KGB-ügynökök

2007. január 27. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

"Hazugságnak, provokációnak, brit kormánypropagandának" minősítette szombaton Andrej Lugovoj volt orosz állambiztonsági ügynök azt a sajtóhírt, hogy ő a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottja.

Abrit hatóságok úgy tartják: elegendő bizonyítékuk van az üzletemberként működő Lugovoj elleni vádemelésre azután, hogy a nyomozók azonosították azt a teáskannát, amelynek tartalma Litvinyenko halálát okozta. A Scotland Yard nyomozása hetek óta Lugovojra és egy másik volt KGB-ügynökre, Dmitrij Kovtunra összpontosult, akik mindketten jelen voltak akkor és abban a londoni szállodában, amikor és ahol Litvinyenko megbetegedett – állítja a The Guardian és a Sky News.

Lugovoj pénteken nevetve reagált, mikor a sajtó arról érdeklődött, mi lesz akkor, ha a brit hatóságok a kiadatását kérik. Az üzletember szerint ez a lépés azt igazolná, hogy a a brit hatóságok "szerény teljesítményüket akarják elleplezni ezzel a propagandafogással".

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki – miután szembekerült az ügynökséggel – hét éve Nagy-Britanniába szökött. November 23-án halt meg Londonban; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS