2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolja Észak-Korea atomügyben az iráni kapcsolatot

2007. január 27. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Észak-Korea határozottan cáfolta, hogy nukleáris téren együttműködne Iránnal, egyben rágalmazással vádolta meg a nyugati hírközlő szerveket.

A KCNA hivatalos állami hírügynökség szombaton ismertette a phenjani külügyminisztérium ezzel kapcsolatos közleményét. A dokumentumban Észak-Korea hazugságnak nevezte az iráni együttműködésről szóló értesüléseket, amelyek célja szerintük lejáratni az országot.

A phenjani reagálásra a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap keddi száma ad alapot. Az újság értesülése szerint ugyanis Phenjan a két ország közötti új keletű megállapodás értelmében saját, sikeres októberi kísérleti robbantásának minden adatát kész megosztani az iráni atomtudósokkal. Az újságnak egy magas rangú európai védelmi illetékes név nélkül nyilatkozva azt mondta: Észak-Korea meghívta iráni nukleáris szakértők egy csoportját a tavalyi robbantás eredményeinek tanulmányozására, segítendő Teherán előkészületeit a hasonló iráni kísérlet elvégzésére, amelyre jó eséllyel még az idén sor kerülhet.

Az értesülésre válaszul most a phenjani külügyminisztérium közleményében kiemelte, Észak-Korea, amely tavaly október 9-én földalatti nukleáris robbantást hajtott végre, nukleáris hatalomként a továbbiakban is teljesíti az atomsorompó egyezmény keretében a nemzetközi közösség előtt vállalt kötelességét. (mti/itar-taszsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS