2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

18 év börtön három iraki fogoly meggyilkolásáért

2007. január 26. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

Tizennyolc évi börtönre ítéltek csütörtökön egy amerikai katonát, aki ellen az volt a vád, hogy 2006 májusában Bagdadtól északra részt vett három iraki fogoly meggyilkolásában - közölte az amerikai haderő.

A 22 éves Corey Cagett és három társa ügyében októberben kezdődött a bírósági tárgyalás. Egyik társára két hete szintén 18 évi szabadságvesztést szabtak ki. Egy másik cinkosa megúszta 9 hónapi elzárással, mert őt a bíróság csak testi sértésben találta bűnösnek. Az ítéletek egyelőre nem jogerősek. A hármas gyilkosság fővádlottjára várhatóan március 5-én róják ki az ítéletet.

A 101. légi szállítású hadosztály katonáiként 2006. május 9-én Szaláheddin tartományban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett iraki bázisa ellen végrehajtott rajtaütés során három iraki foglyot megöltek. A négy katona azt állította, hogy a foglyok menekülni próbáltak. Egységük egyik tagja azonban ellenük vallott, és ennek nyomán indult meg a nyomozás. Egy felcser is azt állította vallomásában, hogy látta a foglyokat élve, majd agyonlőve. Egyikükkel egyetlen fejlövés végzett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS