2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pakisztáni propaganda: a gyerekparalízis elleni oltás impotenciát okoz

2007. január 26. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

A pakisztáni egészségügyi hatóságok jelentése szerint több mint 160 ezer gyereket nem sikerült beoltaniuk, mivel a szülők azt gondolják: a vakcina impotenciát és terméketlenséget okoz. Észak-pakisztániak a BBC-nek elmondták, „amerikai összeesküvést” sejtenek az oltáskampány mögött, amellyel voltaképpen a következő generáció termékenységét akarják korlátozni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik célja, hogy teljesen kiirtsa a gyerekparalízist okozó vírust. 196 millió dollárt költ évente a betegség kordában tartására Pakisztánban. 2006-ban legkevesebb 39 esetet jelentettek; a törzsi területeken


mindössze a lakosság 20%-a kapott oltást.

Világszerte 1902 esetről szereztek tudomást tavaly – ezzel szemben 1988-ban világszerte 350 ezer gyermekparalízises esetet vettek nyilvántartásba. A világszervezet szakértői megállapították, a vírus származási helye jelenleg négy országra korlátozódik: ezek Pakisztán, Afganisztán, India és Nigéria.

Az impotencia-mítoszt helyi vallási vezetők illegális rádiócsatornákon terjesztik. A hallgatóknak azt mondják, az oltáskampány „a zsidók és keresztények összeesküvése a muzulmán populáció növekedésének megakadályozása érdekében”.

Egyikük, Maulana Fazlullah elismerte a BBC-nek, hogy ezt mondta, hozzátéve: ha a nemzetközi szervezetek valóban törődnének a muzulmánok egészségével, akkor a hepatítisz C-vel fertőzött betegeket segítenék. Tavaly a vakcinákból vett mintákat letesztelték egy lakossági petíció nyomására, ám


nem találtak ösztrogént bennük

– nyilatkozta egy pakisztáni egészségügyi illetékes. Ennek ellenére a vallási vezetők terjesztette hiedelem egyre több követőre talál. Több helyiségben az orvoscsapatot a falusiak megverték és elkergették, máshol a szülők egyszerűen megtagadták az engedélyt, hogy gyerekeiket beolthassák. A WHO szerint 2006-ban 66 település maradt beoltatlanul, további 320-ban csak részlegesen volt sikeres a kampány a vakcinaelenes propaganda miatt. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS